Jucătoarea din România care a ajuns la 50 de finale în WTA. A depăşit-o şi pe Simona Halep

Jucătoarea din România care a ajuns la 50 de finale în WTA. A depăşit-o şi pe Simona Halep

Turneul WTA 125 de la Hong Kong, în care Simona Halep şi-a făcut reapariţia în lumea tenisului după o pauză de patru luni, a consemnat o victorie românească. La dublu, Monica Niculescu şi Gabriela Ruse au câştigat titlul după ce s-au impus în finala cu japonezele Nao Hibino şi Makoto Ninomiya.

Monica Niculescu, cea mai valoroasă româncă în proba de dublu

Româncele au cucerit trofeul în urma unui meci dramatic, încheiat cu 6-3, 5-7, 10-5. Interesant e faptul că cele două perechi se pot reîntâlni peste o lună, de această dată la turneul final BJK Cup. România s-a calificat în premieră în această fază şi va întâlni Japonia pentru calificarea în sferturi.

Pentru Monica Niculescu şi Gabriela Ruse e al doilea titlu pe care îl câştigă împreună în proba de dublu, după cel de la Nottingham, pe iarbă, în 2021. De asemenea, Monica Niculescu a atins la turneul de la Hong Kong o cifră impresionantă, ea evoluând în 50-a sa finală din circuitul WTA.

Ajunsă la 37 de ani, Monica Niculescu nu dă semne că ar vrea să-şi încheie cariera. Din contră, ea se află în continuare între cele mai valoroase jucătoare de dublu ale lumii, pe poziţia 38, fiind cea mai bine clasată jucătoare din România în această probă.

Dintre cele 50 de finale jucate în WTA, atât la simplu cât şi la dublu, luând în considerare inclusiv turneele de 125 de puncte, din fosta categorie challenger, Monica Niculescu a câştigat 19. Doar 4 dintre acestea au fost la simplu, restul de 15 trofee fiind consemnate la dublu.

Monica Niculescu a pierdut cele mai importante patru finale pe care le-a jucat

Din păcate pentru ea, Monica Niculescu a pierdut cele mai importante patru finale pe care le-a jucat, toate la dublu. Cel mai dureros eşec a fost cel de la Wimbledon, din 2017, meci pierdut de româncă şi partenera  sa, Chan Hao-ching din Taipei, la un scor usturător, 6-0, 6-0, contra rusoaicelor Makarova şi Vesnina.

Apoi, Monica Niculescu a ieşit învinsă din trei finale disputate la turneele majore în afară de Grand Slam-uri, la Wuhan în 2015, la Montreal în 2016 şi la Cincinnati în 2017. Notabil e faptul că la primele două competiţii a evoluat în compania unor românce, Irina Begu, respectiv Simona Halep.

De altfel, fosta lideră mondială Simona Halep, care recent a împlinit 33 de ani, nu se poate lăuda cu faptul că a jucat mai multe finale în WTA decât Monica Niculescu. De-a lungul timpului, Simona Halep a jucat de 44 de ori cu trofeul pe masă, de 42 de ori la simplu şi de 2 ori la dublu.

E adevărat, dacă Simona Halep şi-a concentrat cariera în turneele de simplu, fiind câştigătoare, printre altele, la Roland Garros şi Wimbledon, Monica Niculescu a preferat la un moment dat să renunţe la proba de simplu pentru a continua să obţină rezultate valoroase în cea dublu.

Please follow and like us:
Pin Share