A fost descoperit “orașul pierdut” pe fundul oceanului. E unic în lume

A fost descoperit “orașul pierdut” pe fundul oceanului. E unic în lume

Un veritabil ecosistem a fost descoperit pe fundul Oceanului Atlantic, iar cercetătorii l-au numit ”orașul pierdut”. Locul se află la peste 700 de metri adâncime.

Descoperire de excepție a oamenilor de știință: a fost găsit ”orașul pierdut” pe fundul oceanului. Locația este unică în lume

De-a lungul timpului, cercetătorii au susținut că cele mai adânci regiuni ale oceanelor ar putea fi locurile unde au apărut primele forme de viață de pe planeta noastră.

”Orașul pierdut”, de pe fundul Atlanticului, intră în această categorie. Locul este o structură denivelată cu turnuri de piatră bizare care se înalță de pe fundul oceanului. Acestea sunt ca niște blocuri subacvatice cu zeci de etaje.

Descoperirea de excepție a fost făcută de o echipă de oameni de știință condusă de Universitățile din Carolina de Sud și Washington din Statele Unite. În anul 2000, aceasta a efectuat o expediție cu o navă de cercetare.

Orașul de pe fundul oceanului este considerat un mediu de ventilație care are o vechime de circa 12.000 de ani. În ciuda locației sale geografice extreme, ”orașul pierdut” a prezentat condiții excelente pentru viață. Gurile de aerisire eliberau hidrogen, metan și gaze care susțin comunități microbiene înfloritoare în absența oxigenului.

În ciuda absenței oxigenului, animalele mai mari pot supraviețui și în ”orașul pierdut”. În comparație cu alte locuri, hidrocarburile produse aici nu sunt create de lumina soarelui. Se află la 750-900 de metri sub apă, fiind la limita ”zonei de la miezul nopții”, unde nu ajunge lumina (la aproximativ 1.000 de metri).

This is the Lost City, a towering ecosystem in the middle of the North Atlantic. It’s completely unique, with life found nowhere else on Earth. And if someone wanted to destroy it? There’s nothing you could do about it. No laws. No consequences. Welcome to the High Seas… pic.twitter.com/mdG5wOsr5h

— High Seas Science (@RebeccaRHelm) August 22, 2022

Viața de aici se bazează pe reacțiile chimice care au loc pe fundul apei. Specialiștii spun că ce acest lucru ne-ar putea oferi o perspectivă asupra modului în care a apărut viața de pe planeta noastră, acum 3,7 miliarde de ani, scriu cei de la LadBible.

Cercetătorii au extras roci din ”orașul pierdut”

Microbiologul William Brazelton a susținut pentru sursa citată, încă din 2018, că ”acesta este un exemplu de tip de ecosistem care ar putea fi activ pe Enceladus sau Europa (lunile lui Saturn și Jupiter) chiar în această secundă. Și poate Marte în trecut”.

În cinstea mitologiei grecești, cel mai înalt monolit din ”orașul pierdut” a fost numit Poseidon, după zeul grec al mării. Au existat apeluri la nivel internațional pentru a face din ”orașul pierdut” un sit al Patrimoniului Mondial, pentru a fi protejat.

În 2018, Polonia a câștigat dreptul de a avea grijă de adâncul apelor din jurul zonei, deși nu are voie să atingă ”orașul pierdut”. Schimbarea împrejurimilor ar putea avea consecințe groaznice.

În vara acestui an, specialiștii au reușit să obțină primele mostre de rocă din această zonă subacvatică. Primele detalii apărute în revista Science arată că o echipă de 30 de persoane a forat adânc într-o regiune de pe fundul oceanului din mijlocul Atlanticului.

De aici, cercetătorii au extras roci extrem de rare de la o adâncime de peste un kilometru. ”Am reușit. Acum avem o bogăție de pietre care ne vor permite să studiem sistematic procesele despre care oamenii cred că sunt relevante pentru apariția vieții pe planetă”, a spus Frieder Klein, un membru al echipei de expediție al Instituției oceanografice Woods Hole din Cape Cod, Masschusetts, citat de Nytimes.

Please follow and like us:
Pin Share