Canicula lovește agricultura: Alimentul pe care-l are oricine în casă se va scumpi

RMAG news

România, alături de alte țări din Europa de Est, se confruntă în 2024 cu cea mai slabă recoltă de floarea soarelui din ultimii 15 ani. Specialiștii avertizează că valurile intense de căldură și seceta prelungită au compromis serios producția agricolă, ceea ce va duce la o creștere a prețurilor uleiului de floarea soarelui.

Problemele climatice din această vară afectează nu doar România, ci și alte țări din regiune, cum ar fi Bulgaria, făcând ca producția europeană de semințe de floarea soarelui să fie cu mult sub așteptări.

Cea mai slabă recoltă din ultimii 15 ani

Conform estimărilor firmei de consultanță Strategie Grains, producția de semințe de floarea soarelui a Uniunii Europene este puternic afectată, estimările scăzând la 8,9 milioane de tone, cu 400.000 de tone mai puțin decât se preconiza inițial. Comparativ cu anul trecut, când UE a recoltat 9,8 milioane de tone, situația din acest an este alarmantă.

România, unul dintre principalii producători de floarea soarelui din UE, suferă de pe urma condițiilor meteo nefavorabile. Conform raportului Strategie Grains, recolta din România și Bulgaria este la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani. Recoltarea este în plină desfășurare, iar estimările confirmă o producție dezastruoasă, care va afecta atât industria alimentară, cât și prețul la raft pentru consumatori.

Sistemul de monitorizare a culturilor agricole din Uniunea Europeană, MARS, și-a revizuit, la rândul său, estimările referitoare la producția de floarea soarelui, deși nu a furnizat cifre concrete. Totuși, scăderea producției este evidentă, iar efectele vor fi resimțite pe piață în perioada următoare.

Impactul asupra prețurilor și altor culturi

Pe lângă floarea soarelui, și producția de rapiță a fost afectată de condițiile meteo extreme. Estimările arată că recolta de rapiță a Uniunii Europene va coborî la 16,7 milioane de tone, cu 200.000 de tone mai puțin decât se aștepta anterior. Această scădere a producției se datorează, în principal, pierderilor suferite în Germania, unul dintre marii producători de rapiță din Europa.

Având în vedere deficitul substanțial care se preconizează atât la floarea soarelui, cât și la rapiță, specialiștii prognozează o creștere semnificativă a prețurilor acestor produse. Oferta redusă nu va putea satisface cererea de pe piață, ceea ce va face ca prețul uleiului de floarea soarelui și al altor produse derivate să crească simțitor.

În România, creșterile de prețuri vor afecta direct consumatorii, iar piața uleiurilor vegetale va resimți presiunea deficitului de producție. Producătorii locali deja se confruntă cu costuri mai mari de producție, ceea ce se va reflecta inevitabil în prețurile finale. Astfel, consumatorii români ar trebui să se aștepte la prețuri mai mari la uleiul de floarea soarelui în lunile ce urmează.

Please follow and like us:
Pin Share