Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat că acordă beneficii în plus unei categorii de bugetari

Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul liberalilor, acuzat că acordă beneficii în plus unei categorii de bugetari

La începutul lunii septembrie, mai mulți deputați și senatori liberali anunțau depunerea unui proiect legislativ pentru modificarea Legii 223/2015, privind pensiile militare de stat. Potrivit inițiativei liberalilor, pensiile militarilor ar urma să fie indexate în raport cu solda gradului profesional deținut anterior trecerii în rezervă, fără a mai lua în calcul și soldele pe care militarii în rezervă le-au avut. Practic, măsura urmărește ca indexările să fie similare pentru cei cu același grad, indiferent de perioada în care militarul a fost activ și deci a avut o anume soldă (mai mare sau mai mică).

Inițiativa PNL de recalculare a pensiilor militarilor

Actualul Art. 59 din Legea privind pensiile militare de stat prevede indexarea pensiilor militarilor cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat. Mai mult, alineatul (6) al aceluiași articol stipula ca, începând cu anul 2021, indexarea și actualizarea pensiilor militarilor să se facă cu rata inflației din anul precedent, însă plus doar 45% din creșterea reală a salariului mediu brut. Mai mult, la punctul 7 era prevăzut ca, începând cu anul 2030, indexarea pensiilor de serviciu să se facă doar cu rata inflației, fără nicio referință la creșterea salariului mediu în economie.

Articolul 60 al aceleiași legi prevedere actualizarea pensiilor de stat ale militarilor „ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional” după o formulă ce va ține cont de gradul militar la data trecerii în rezervă „şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”.

Astfel, forma actuală a legii spune așa: „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul (…), astfel: a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate”.

În aceste condiții, mai mulți deputați și senatori liberali, care au susținut că solicitarea a venit din partea președintelui Nicolae Ciucă, au venit cu un proiect legislativ la începutul lunii septembrie prin care indexarea pensiilor militarilor să se facă în raport cu solda militară/salariul gradului profesional și al funcției deținute anterior trecerii în rezervă.

Proiectul PNL de recalculare și indexare a pensiilor de stat ale militarilor

În propunerea liberalilor este eliminată referința la media soldelor din șase luni consecutive din ultimii 5 ani de activitate. Practic, prin propunerea parlamentarilor PNL pensiile militarilor se recalculează și se indexează doar în funcție de solda de grad, fără a mai ține cont de salariul efectiv înainte de pensionare.

Prin măsura aceasta ar urma să fie eliminate din sistem diferențele ce există între militari care s-au pensionat cu același grad. Astfel, pentru că au avut solde diferite în perioade de timp diferite, au pensii diferite, dar aceste pensii sunt și indexate cu sume diferite. Proiectul legislativ ar permite ca pensiile de stat ale militarilor să fie indexate cu același cuantum, care va fi raportat doar la funcția/ gradul avut în momentul ieșirii la pensie.

„Pensiile militarilor vor fi recalculate în funcţie de solda primită de militarii activi cu acelaşi grad. Astfel, se vor elimina inechitățile dintre rezerviștii care s-au pensionat în ani diferiți şi au parte de venituri calculate diferit, conform legislației care era în vigoare în acel moment”, se arata într-un comunicat de presă al PNL.

În plus, alte două prevederi ale modificării legislative prevăd reactualizarea pensiilor militarilor în termen de 90 de zile, dar și faptul că măsura nu se aplică pensionarilor militari care sunt membri ai Guvernului sau Parlamentului sau au alte funcții de conducere în Executiv (secretari de stat sau subsecretari de stat) pe perioada exercitării acestor funcții.

Cine se opune recalculării pensiilor militarilor

Luni, 7 octombrie, proiectul legislativ a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei, acolo unde nu s-a aprobat procedura de urgență, solicitată de inițiatorii PNL.

În plus, dacă Consiliul Economic și Social a avizat pozitiv proiectul legislativ, fără a motiva însă, Consiliul Legislativ condus de fostul lider PSD, Florin Iordache a emis un aviz negativ. Instituția spune că proiectul legislativ al liberalilor este lipsit de claritate, că nu există impactul financiar asupra bugetului de stat și nici nu există o corelare cu ansamblul reglementărilor interne.

„Norma preconizată este incompletă şi lipsită de claritate, având in vedere faptul că nu reglementează aspecte cu privire la emiterea unei proceduri, care să prevadă modalitatea de actualizare a pensiilor militare de stat, cine comunică la Casa de pensii sectorială competentă data actualizării, procentajul de majorare a soldei de grad/salariului gradului profesional şi/sau soldei de funcție/salariului de funcție al militarilor”, se arată în avizul Consiliului.

Mai mult, aceeași instituție subliniază caracterul discriminatoriu al prevederii privind actualizarea pensiilor militarilor, care ar beneficia astfel de un tratament preferențial în raport cu alți bugetari.

„Semnalăm caracterul discriminatoriu al dispoziției de actualizare a pensiei de serviciu, având in vedere faptul că aceasta nu se va aplica tuturor categoriilor de beneficiari de pensii, atât din sistemul public, cât şi de serviciu, aceștia obținând, în fiecare an, din oficiu, o actualizare a pensiilor exclusiv cu rata medie anuală a inflației, soluția legislativă fiind astfel susceptibilă a încălca prevederile art. 16 alin. (1) din Constituție”, se mai arată în documentul citat.

Nu în ultimul rând, al treilea alineat al proiectului legislativ, unde se stipulează că pensionarii militari cu funcții de conducere în Executiv sau în Parlament nu beneficiază de această prevedere, este considerat a fi discriminatoriu, introducând un tratament diferențial nejustificat.

„La textul propus pentru art. art. 593, semnalăm că soluția normativă este susceptibilă să aducă atingere principiului egalității de tratament consacrate de art. 16 alin. (1) din Constituție, potrivit căruia „Cetățenii sunt egali în fața legii „si a autorităților publice, fără privilegii fără discriminări””, se mai arată în documentul citat, care menționează că în forma redactată de parlamentarii liberali, legea ar afecta dreptul al pensie, drept fundamental prevăzut de Constituție.

Consiliul Fiscal nici nu a avut ce analiza

Așa cum prevede Legea responsabilității fiscal bugetare 69/2010 (LRFB ), pentru orice propunere care atrage majorarea cheltuielilor bugetare, inițiatorii trebuie să trimită pentru avizul Consiliului Legislativ fișa financiară cu ipotezele și metodologia de calcul utilizată, plus declarația asumată că majorarea cheltuielilor este compatibilă cu obiectivele și prioritățile strategice în strategia fiscal-bugetară.

„LRFB specifică, conform art. 15 alin. (1) că: „în cazul propunerilor de introducere a unor măsuri/politici/inițiative legislative a căror adoptare atrage majorarea cheltuielilor bugetare, inițiatorii au ablegația să prezinte: fişa financiară prevăzută la art. 15 din Legea nr. 500/2002, cu modificările şi completările ulterioare, însoțită de ipotezele şi metodologia de calcul utilizată; b) declarație conform căreia majorarea de cheltuială respectivă este compatibilă cu obiectivele şi prioritățile strategiei specificate în strategia fiscal-bugetară, cu legea bugetară anuală și cu plafoanele de cheltuieli prezentate în strategia fiscal-bugetară”, se arată în avizul emis de Consiliul Fiscal.

Totuși, parlamentarii liberali au depus un proiect legislativ fără a elabora impactul financiar al măsurii și fără propunerile de compensare a noilor cheltuieli bugetare. Aceste estimări nu sunt prezent nici în forma inițiatorilor și nici în expunerea de motive. În aceste condiții, Consiliul Fiscal a transmis că așteaptă toate aceste informații din partea inițiatorilor pentru a se putea pronunța asupra acestui proiect legislativ.

„Din analiza propunerii legislative transmise rezultă că nu au fost întrunite cerințele prevăzute la art. 15 alin. (1) din LRFB, care reglementează propunerile de acte normative care conduc la majorarea cheltuielilor bugetare, întrucât inițiativa legislativă prevede actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat ori de câte ari se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcție/salariul de funcție al militarilor, polițiștilor şi funcționarilor publici cu statut special. În consecință, pentru a răspunde de a emite opinia sa asupra acestei propuneri legislative, Consiliul Fiscal solicită documentele stipulate la art. 15 alin. (1) din LRFB”, se arată în răspunsul Consiliului Fiscal.

Ambele avize, de la Consiliul Legislativ și de la Consiliul Fiscal, sunt consultative.

Please follow and like us:
Pin Share