Câte minute se prăjesc cartofii, de fapt. Pot deveni toxici dacă sunt ținuți prea mult timp în ulei

Câte minute se prăjesc cartofii, de fapt. Pot deveni toxici dacă sunt ținuți prea mult timp în ulei

Câte minute se prăjesc cartofii, de fapt? Poate nu știai, dar dacă alegi să îi ții mai mult timp în uleiul încins, aceștia pot ajunge să devină toxici. Ce spun specialiștii și ce trebuie să știm?

Câte minute se prăjesc cartofii, de fapt

Cartofii prăjiți sunt delicioși, mai ales când sunt și crocanți. Totodată, sunt garnitura perfectă pentru o mulțime de feluri principale precum carne pe grătar, friptură, șnițele sau chiar și pește.

Cartofii prăjiți nu sunt însă o alegere prea bună pentru cei care vor să slăbească. Aceștia sunt bogați în grăsimi, astfel că dacă sunt consumați regulat și în cantități mari pot afecta decisiv silueta.

Pe lângă asta, ei pot deveni periculoși și pentru alte persoane în anumite condiții. Contează foarte mult în ce tip de ulei sunt prăjiți, dar și cât timp sunt lăsați în tigaie. Puține persoane știau însă acest detaliu.

Cât de periculos e să mănânci cartofi prăjiți

Câte minute se prăjesc cartofii, de fapt? Prof. Dr. Dan Vodnar  a vorbit despre acest subiect. Printre altele, el a reamintit și de studiile care au arătat că cei care consumă cartofi prăjiți de două sau mai multe ori pe săptămână își dublează riscul de deces timpuriu în comparație cu cei care îi evită.

Revenind, deci, câte minute se prăjesc cartofii, de fapt? Nu mai mult de 7 minute. Totodată, este foarte important să avem grijă și la cât de groși sunt tăiați, dacă vrem ca aceștia să nu devină toxici.

O alternativă mai sănătoasă, spune specialistul, ar fi gătitul la aburi. În acest mod, cartoful își păstrează calitatea și este și delicios. Iar friteuzele cu aer cald pot fi și ele o alegere bună.

“Cartofii prăjiți, întotdeauna, dacă îi scufundăm, există și un studiu care spune că dacă tăiem cartofii prăjiți la 11 mm ar trebui prăjiți într-un ulei încins nu mai mult de 7 minute.

Gătitul la abur, sunt cel mai mare fan al acestui gătit pentru că nutrienții acolo sunt de cea mai bună calitate și de asemenea, și la air fryer. Toate aceste tehnici de gătit cu căldură uscată. Nu usucă alimentul, dar e o metodă sănătoasă.”, a spus Prof. Dr. Dan Vodnar în cadrul podcastului lui Damian Drăghici.

Please follow and like us:
Pin Share