Katasztrófavédelem: nagy veszélynek teheti ki magát, aki nem fogadja a Ro-Alert üzeneteket

Katasztrófavédelem: nagy veszélynek teheti ki magát, aki nem fogadja a Ro-Alert üzeneteket

Év elejétől mostanáig 2743 üzenetet küldtek a Ro-Alert rendszeren keresztül az országban, ebből a legtöbb (1880) medvék lakott területen való jelenlétére figyelmeztette a környéken lakókat. Ezen kívül 47 tűzriasztás volt, 711 üzenet veszélyes meteorológiai jelenségekre és árvízveszélyre figyelmeztetett, 77 esetben eltűnt gyermekeket jelentettek, 28 pedig más típusú vészhelyzetekről szólt – derül ki a katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) kimutatásából.

Mint írták, ezek az üzenetek közvetlen hatással voltak az emberi életek védelmére és a katasztrófák hatásainak minimalizálására, ezért

a Ro-Alert rendszer mára a lakosság figyelmeztetésének központi pillérévé vált.

Noha az üzenetek fogadása néha kellemetlen lehet, azok kézbesítése alapvető fontosságú, tekintettel a rendszer fő céljára: az élet- és vagyonvédelemre – áll még a katasztrófavédelem közleményében, amelyben hangsúlyozzák azt is, pontosan emiatt nagy veszélynek teheti ki magát, aki kikapcsolja a mobiltelefonján azt a funkciót, amely lehetővé teszi az üzenetek fogadását.

A rendszer egyébként úgy lett kialakítva, hogy okostelefonokon és régebbi telefonokon egyaránt működjön, így az emberek készüléktípustól függetlenül fogadhatják a vészhelyzeti riasztásokat.

A Ro-Alert rendszer működésével és használatával kapcsolatos részletesebb információkat, valamint a gyakran feltett kérdésekre adott válaszokat is megtalálhatják az érdekeltek a rendszer weboldalán, román és angol nyelven.
Please follow and like us:
Pin Share