Corlățean, despre pericolul antisemitismului. „Nu suntem la adăpost, sunt şi raportări europene despre România”

Corlățean, despre pericolul antisemitismului. „Nu suntem la adăpost, sunt şi raportări europene despre România”

Titus Corlăţean, președintele Comisiei de politică externă a Senatului, a subliniat, marți, pericolul antisemitismului și a cerut autorităților române să acționeze „cu legea în mână” împotriva încălcărilor democrației și a statului de drept, pe fondul urii „stimulată şi ideologic”.

„Acest val de ură stimulată şi ideologic se încearcă şi în România”

Titus Corlățean a participat, marți la Palatul Parlamentului la un eveniment e comemorare a victimelor atacului teroriștilor Hamas pe teritoriul statului Israel, la 7 octombrie 2023. Președintele social-democrat al Comisiei de politică externă din Senat a alertat cu privire la pericolul extremismului și antisemitismului, la o zi după declarațiile șocante ale președintei SOS România, Diana Șoșoacă, după ce a fost scoasă din cursa electorală pentru Cotroceni.

„Am învăţat în ultimele luni, săptămâni şi zile, privind inclusiv la ce se întâmplă în România, că nici noi nu suntem la adăpost. Acest val de ură stimulată şi ideologic (…) se încearcă şi în România. Nu suntem la adăpost de antisemitismul ăsta îngrozitor şi sunt şi date, sunt şi raportări europene cu privire la România. Şi am văzut şi în aceste zile, pentru că atunci când auzim vechile formule cu ‘jidanii, evreii sunt de vină’ şi toate celelalte lucruri legate de legiune, de ‘căpitanul’, de crime de război onorate astăzi, trebuie să înţelegem că suntem un stat de drept

 Şi o spun cu tot respectul pentru cele trei puteri ale statului: există obligaţia statului de drept, folosind mijloace legale (…) Trebuie să adoptăm o poziţie clară democratică cu legea în mână şi fiecare din cele trei puteri ale statului în România, cu legea în mână, să-şi facă datoria”, a declarat Titus Corlăţean.

„Lucrurile astea sunt reale, sunt palpabile”

Titus Corlățean a precizat, în cadrul evenimentului de comemorare a celor uciși de teroriștii Hamas, că un proiect de lege pentru abrogarea Legii care prevede ca ziua de 14 mai să fie instituită ca „Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel”, promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

„Am avut, săptămână trecută sau acum două săptămâni, un tip de încercare în Parlament pentru că acea lege a prieteniei şi solidarităţii cu Statul Israel a fost atacată. Şi cineva a venit cu un proiect de lege pentru a abroga această lege pe care o aveam de doar câteva luni. (…) Ca şi Comisie de politică externă la Senat am făcut dezbaterea pe fond, am adoptat raportul şi l-am prezentat în plenul Senatului”, a precizat Corlățean.

„Am spus-o de la microfon – expunerea de motive la acel proiect de lege a fost exemplul cel mai profund al lui antisemitism şi al unei uri de rasă care m-a pus într-o situaţie să spun în termeni mult mai duri şi mai fermi decât o fac de obicei, ca fost diplomat de carieră, ca om politic care lucrează cu dreptul internaţional: lucrurile astea sunt reale, sunt palpabile. Şi am respins, bineînţeles, la Senat această încercare de abrogare a legii prieteniei şi solidarităţii cu Statul Israel, dar ar trebui să fie deja un semnal”, a subliniat el.

Președintele Comisiei de politică externă din Senat a mai precizat că, după atacurile Hamas din 7 octombrie, poziția României a fost una puternică și clară.

„Nu există alternativă pentru lumea democratică decât de a afirma principiile fundamentale care sunt – fiecare are dreptul la se apăra, este din Carta ONU şi că crimele abominabile trebuie condamnate şi sancţionate”, a spus parlamentarul PSD.

Please follow and like us:
Pin Share