Scandal de proporții la compania Tarom. Un angajat fără licență completă a făcut verificări tehnice la mai multe aeronave

Scandal de proporții la compania Tarom. Un angajat fără licență completă a făcut verificări tehnice la mai multe aeronave

Scandal de proporții în cadrul companiei aeriene de stat, Tarom. Un angajat a făcut verificări tehnice fără să aibă licență completă. Acesta și-a reînnoit licența doar pe componente hidraulice, nu și pe partea electrică și pe aparatură de bord.

Nereguli la Tarom

Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) a suspendat activitățile legate de componente și a blocat la sol avioane după ce s-a descoperit faptul că un angajat nu avea licență completă pentru a face verificări tehnice.

Persoana respectivă și-a reînnoit licența doar pe componente hidraulice, nu și pe partea electrică și pe partea de aparatură de bord. Mai mult, aceasta a semnat lucrări atât pentru Tarom, cât și pentru alte companii aeriene.

În urma deciziei AACR de a bloca unele aeronave la sol, programul de zbor a fost afectat. În acest context s-a pus la îndoială siguranța pasagerilor care călătoresc cu această companie. Această problemă a fost semnalată în cadrul unui audit de pe data de 4 octombrie.

„Referitor la situația menționată, facem următoarele precizări: Cu ocazia auditului efectuat la data de 4 octombrie 2024, de către inspectorii de la Autoritatea Aeronautica Civilă Română, s-a constatat faptul că unul dintre angajații TAROM își reînnoise licența la termenul prevăzut doar parțial, mai exact doar pe componente hidraulice și nu și pe alte două categorii deținute anterior.

Având în vedere situația, TAROM a colaborat cu specialiștii AACR, astfel că autorizarea interna a angajatului companiei aeriene a fost suspendată. Subliniem faptul că activitatea desfășurată de acest angajat nu are un impact asupra siguranței zborurilor sau stării tehnice a aeronavelor TAROM și nu influențează programul de zbor.

Totodată, subliniem că procesul de autorizare internă pentru activitățile tehnice este unul periodic, prin care toți angajații companiei cu astfel de atribuții trec conform normelor și reglementărilor aplicabile”, potrivit purtătorului de cuvânt Tarom, Alexandru Anghel, notează publicația dcnews.ro.

Deși compania susține că siguranța călătorilor nu a fost pusă în pericol de acest angajat, totuși AACR a decis să țină aeronavele la sol până la noua inspecție și să se efectueze o nouă verificare a echipamentelor.

Această situație sugerează o neglijență managerială și o supraveghere defectuasă asupra angajaților. Persoana în cauză nu a fost concediată, ci i s-a suspendat autorizarea internă.

Please follow and like us:
Pin Share