Zajlik a színpad átpofozása az egykori székelyudvarhelyi Stúdió Moziban

Zajlik a színpad átpofozása az egykori székelyudvarhelyi Stúdió Moziban

Javában zajlanak az egykori Stúdió Mozi belső terének munkálatai, az intézmény pedig remélhetőleg október végétől birtokba veheti annak egy részét.

Változatlanul rengeteg a leküzdendő akadály és a munkálatok vége is messze még, de a legfontosabb, az előadótér nemsokára készen áll arra, hogy előadásokat vihessenek színre az épületben.

Sőt a jövendőbeli mozivetítésekről is zajlanak már az egyeztetések – tudtuk meg Orendi Istvántól, a táncműhely igazgatójától, aki részletekbe menően mesélt a Székelyhonnak a munkálatokról.

Nemsokára készen áll a legfontosabb tér

Rengeteget kellett dolgozniuk, és ennek köszönhetően látszik már a fény az alagút végén: a színpad korábbi padlózatát – mely szalagparketta volt – jó minőségű színpaddeszkára cserélték, jelentősen javítva ezzel a hangzást.

Ugyanakkor volt egy álmennyezet, bordázat, amelynek az volt a célja korábban, hogy a tekintetet rávezesse a vászonra – nos, ezt lebontották.

Így sikerült megnövelni a belmagasságot, ezzel elősegítve, hogy a színpad fölé trégereket (díszlettartó híd – szerk. megj.) lehessen elhelyezni. Ezekre kerül majd rá a húzórendszer, amire lámpatesteket, függönyöket, különböző díszletelemeket lehet akasztani. A tréger húzórendszer motorok segítségével fog működni, így könnyedén lehet majd kezelni.

Orendi arra is kitért, hogy

az eredeti színpad kialakításán is változtattak: az előszínpad két oldalát beépítik, így az előreugró rész kisebb lesz, mint eredetileg.

A beépített rész mögé húzódik majd be a függöny, mely szintén automatizálva lesz. A munkálatok jelenlegi állásából úgy véli, jó esetben október végén kezdik el az Aranyszőrű bárány című előadás főpróba hetét, amelyet november elején szeretnének bemutatni az addigra elkészült színpadon, ugyanakkor a DokLavina fesztivált is itt tartanák meg november második felében, azzal indítva el a mozizást.

A költségvetésről

A terem többfunkciós térnek van tervezve, amely a különböző színházi, koncert és közösségi rendezvények mellett az udvarhelyen újrainduló mozi helyszínéül is szolgál majd. A mozi indulására kitérve az intézményvezető elmondta, hogy

a novemberi debütálás ellenére nem tartja kizártnak, hogy a rendszeres mozizás csak jövőtől indul el.

Noha a vetítő és a mozivászon már rendelkezésre áll, még alkalmazottakra is szükség van a különböző tevékenységek elindulása előtt, akik segítik a mindennapi munkát. A vetítésekkel kapcsolatban is folyamatosan zajlanak az egyeztetések, a környékbeli mozik működtetőinek is ki kérte már a véleményét, meghallgatta tapasztalataikat. Mint előrevetítette,

igyekeznek megtalálni azt az egyensúlyt, hogy igényes filmek is legyenek, de olyanok is, amikre eljár a közönség.

„Egyelőre minden bizonnyal heti két nappal fogunk indítani, amit csak akkor bővítek, ha van rá igény” – fogalmazott. Novemberre tehát elkészül a színpad, év végéig pedig a műszaki kiszolgálás, a teljes munkálat befejezése viszont még várat magára.

„Úgy tervezek, mintha örökké élnék”
Bízom benne, hogy a végeredmény jó lesz, még akkor is, ha most úgy tűnik, romhalmaz az egész”

– nyugtázta az intézményvezető, akitől a költségvetésről is érdeklődtünk. Kifejtette:

ami az épület felújítását illeti, az teljes egészében a város pénzéből valósult meg, a technikai felszereltség beszerzésére pedig e mellet sikerült jelentős pályázati pénzeket is lehívniuk.

A városháza 856 ezer lejt irányzott elő az épület felújítására, amiből az elmúlt két évben végzett munkálatokra több mint 700 ezer lejt költöttek el. Év végéig a fennmaradó 150 ezer lejből gazdálkodnak, ez a fent felsoroltak megvalósítását teszi lehetővé.

Please follow and like us:
Pin Share