Românii, tot mai aproape să meargă în SUA fără viză. Ambasadorul Andrei Muraru a făcut anunțul: ”Din martie 2025”

Românii, tot mai aproape să meargă în SUA fără viză. Ambasadorul Andrei Muraru a făcut anunțul: ”Din martie 2025”

Cel mai probabil minunea se va produce în martie sau aprilie 2025, moment în care țara noastră va face parte din programul Visa Waiver. Așadar, cei care vor dori să meargă în sUA trebuie să își achiziționeze o autorizație electronică de călătorie pe care trebuie să o achiziționeze cu cel puțin 72 de ore înainte de orice zbor.

Românii, tot mai aproape să meargă în SUA fără viză

”România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025.

Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a explicat Andrei Muraru. Această autorizație electronică de călătorie, extrem de necesară, trebuie obținută cu cel puțin 72 de ore de la îmbarcarea în avion. ”Acest program Visa Waiver are în acest moment 42 de state 41, plus Qatarul, care a fost anunțat în urmă cu câteva zile.

Și cetățenii acestor țări pot intra pe teritoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online cu cel puțin 72h înainte de a se îmbarca spre Statele Unite în avion.

Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 121 dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri.

Deci evident că partea americană, ca și partea română vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a mai transmis Andrei Muraru, în direct la Antena 3. Surprinzător, țara noastră a reușit peste noapte să îndeplinească toate criteriile complicate pentru a face parte din Visa Waiver.

România intră în programul Visa Waiver din martie sau aprilie 2025

Practic, țara noastră a crescut sub pragul de 3% al ratei de respingere în ultimul an pentru cei care au dorit să obțină viza de SUA, în condițiile în care în medie România a rezistat mereu la 7-9%. Dacă această rată de respingere a fost ajustată din pix de către partenerii americani din NATO, drept semn de recunoștință pentru eforturile depuse de țara noastră în contextul războiului cu Ucraina, poate vom afla în viitorul îndepărtat.

”Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută.

Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, transmitea Muraru și pe Facebook.

Please follow and like us:
Pin Share