Victor Negrescu, înaintea referendumului pro-UE de la Chișinău. „Nu se vinde Republica Moldova, contrar a ceea ce spun agenții ruși de acolo”

Victor Negrescu, înaintea referendumului pro-UE de la Chișinău. „Nu se vinde Republica Moldova, contrar a ceea ce spun agenții ruși de acolo”

Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European, a afirmat, marți, că drumul Republicii Moldova către aderarea la Uniunea Europeană este ireversibil, „contrar a ceea ce spun agenții ruși de acolo”.

„Parcursul european al Republicii Moldova, aproape de a deveni ireversibil”

Victor Negrescu, europarlamentar PSD și vicepreședinte al Parlamentului European (socialiștii și democrații, S&D), a afirmat, marți, că drumul european al Republicii Moldova este „aproape de a deveni ireversibil”, un pas uriaș în acest sens ar fi făcut dacă cetățenii de peste Prut ar vota pentru aderarea țării la UE, la referendumul constitutional care va avea loc luna aceasta, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din Republica Moldova.

„Parcursul european al Republicii Moldova este aproape de a deveni ireversibil. Dacă cetățenii din Republica Moldova vor vota masiv pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendumul care va avea loc pe 20 octombrie, atunci drumul spre aderare va deveni mai ușor și sprijinul Uniunii Europene mai consistent”, a scris Negrescu pe pagina sa Facebook.

Sprijin din partea tuturor familiilor politice pro-UE

Parlamentul European urmează să adopte, miercuri, o rezoluție în favoarea Republicii Moldova pentru a contracara ingerințele Rusiei pentru readucerea Chișinăului în sfera de influență a Kremlinului.

„În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European care are ca responsabilitate inclusiv relația cu Republica Moldova mă bucur că prin această rezoluție, arătăm încă o dată sprijinul necondiționat al tuturor familiilor politice pro-europene din legislativul european pentru parcursul european al Chișinăului”, a scris Negrescu.

„Nu se vinde Republica Moldova, contrar a ceea ce spun agenții ruși”

La rândul lui, europarlamentarul român a subliniat importanța acestui sprijin pentru securitatea Republicii Moldova, mai ales înaintea prezidențialelor și referendumului privind aderarea la UE, în fața amenințărilor hibride ale regimului lui Vladimir Putin.

„Este un sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova, pentru dezvoltarea și securitatea lor, într-un context plin de provocări, generat de războiul hibrid și interferențele regimului autoritar de la Moscova care își dorește să blocheze acest parcurs european. Trebuie să spun foarte clar: nu se vinde Republica Moldova, contrar a ceea ce spun agenții ruși de acolo”, se arată în postarea lui Negrescu.

„De altfel, noi am decis să alocăm fonduri suplimentare pentru Republica Moldova, 50 milioane de euro pentru țările candidate și vecinătatea de Est, 3 milioane de euro pentru asistența pentru preaderare. Sunt multe lucruri de făcut. Suntem aici pentru Republica Moldova”, a mai scris vicepreședintele Parlamentului European.

PPE: „Moldoveni, suntem alături de voi”

Observatorii apreciază unanim că referendumul din 20 octombrie va fi unul strategic pentru Republica Moldova dar și pentru securitatea Europei. „Vorbim despre o alegere între bine și rău, între valorile occidentale, democrație, stat de drept, presă liberă și răul care este revărsat asupra Moldovei în toate acțiunile hibride tipice pentru imperiul lui Putin – spionajul, influența, pentru a se amesteca în alegeri. Este alegerea între respectul față de umanitate, față de omenire și modul în care Rusia tratează Ucraina. Moldoveni, suntem alături de voi. Poarta țărilor occidentale este deschisă și vom fi alături de voi”, a declarat și Krzysztof Brejza, membru al Partidului Popular European.

 

Please follow and like us:
Pin Share