România introduce ”salariul minim european”. Cât va câștiga un român de la 1 ianuarie 2025

România introduce ”salariul minim european”. Cât va câștiga un român de la 1 ianuarie 2025

Această lege a salariului minim european a trecut de Senat și a fost trimisă spre Camera Deputaților. Dacă nimic imprevizibil nu va interveni, salariul minim brut va ajunge la 4.100 de lei de anul viitor. Din nou se va ridica problema de unde vor avea politicienii bani să crească astfel veniturile.

România introduce ”salariul minim european”, începând cu 1 ianuarie 2025

Cât despre mediul de afaceri, acesta va avea cu siguranță de suferit, astfel că sunt șanse mari ca proiectul să fie blocat în final. Potrivit ministrului muncii Simona Bucura-Oprescu, ”salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional”.

Proiectul de lege pentru introducerea acestui salariu minim european a fost adoptat cu 90 de voturi ”pentru”. A fost transpusă practic legislația națională pe o directivă UE privind salariile minime adecvate la nivel UE. Așadar, de la 1 ianuarie 2025 salariul minim brut ar fi 4.100 de lei, aproximativ 2.450 de lei net, față de 2.363 de lei net cât este în prezent.

Așadar, o creștere nesemnificativă în condițiile în care experții se așteaptă ca Guvernul să mărească taxe și impozite, inclusiv să crească TVA-ul la 25%. ”Salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual în funcţie de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor şi distribuţia acestora, rata de creştere a salariilor şi productivitatea muncii la nivel naţional.

Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câştigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele şi patronatele”, a declarat ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu. Românii s-au bucurat în urmă cu mai multe luni, atunci când a început să circule prin spațiul public conceptul salariului minim la nivel de UE, conform Observatornews.ro.

Salariul minim net ar putea ajunge la 3.500 de lei în câțiva ani

Doar că, contrar a ceea ce credeau oamenii, Uniunea Europeană nu va impune un salariu minim la nivel de UE, pentru simplul fapt pentru că o țară ca România nu își va permite niciodată să ofere salarii ca în Germania. Ministerul Muncii nu doar că va regla, cum poate, acest salariu minim, dar va amenda și firmele care nu acordă acest salariu cu 5.000 de lei per angajat.

Proiectul de lege va intra în dezbatere în Camera Deputaților, având ca termen de adoptare tacită data de 27 octombrie. Premierul Marcel Ciolacu anunța la începutul anului 2024 că visul său este ca România să aibă un salariu minim brut de 1.200 de euro și un salariu mediu brut de 2.000 de euro.

Acest lucru ar putea fi posibil undeva în 5-10 ani, în funcție de cum vor curge investițiile din țara noastră. ”România poate avea un salariu mediu brut de 2.000 de euro pe lună și un salariu minim brut de 1.200 de euro pe lună.

Acolo se va duce, de altfel în mod natural, aplicarea principiului Uniunii Europene privind salariul minim european. Trebuie să întoarcem în economie, în total, prin scheme de sprijin, ajutor de stat, granturi, stimuli și garanții, între 8 și 10% din PIB”, a explicat Ciolacu. Așadar, dacă planurile PSD vor fi puse în aplicare, salariul minim net în România va ajunge în câțiva ani la 3.500 de lei.

Please follow and like us:
Pin Share