Andrei Caramitru: E îngrozitor de riscant să cumperi apartamente “pe plan”

RMAG news
Economistul Andrei Caramitru a făcut cateva observatii pe marginea cazului Nordis, menționând că nu cunoaște firma deloc. El a exprimat câteva gânduri după informația publică. Cum se poate ajunge aici?
“- e îngrozitor de riscant să cumperi apartamente “pe plan”. Au fost mii, zeci de mii de probleme cu mecanismul ăsta. Pentru ca de fapt voi dați un credit dezvoltatorului în loc de banca (însă sunteți mai puțin protejați decât banca). Problema este ca sunt permise așa contracte , ca nu exista reglementare . Existența finanțării ăsteia este pentru ca sistemul bancar nu finanțeaza construcțiile suficient (regulamente BNR). E o practica toxica și periculoasă
– exista țepari ? O clar da ! Cum să nu. E în natura umană și face parte din capitalism. De asta e atât de important să ai justiție rapidă și eficientă (la noi e dezastru în zona asta)
– notarii sunt practic cei care reglementează și verifică contractele imobiliare. Și ajung la pușcărie dacă permit țepe. M-as uita la cine au fost notarii (tot aud nume “importante”). Acolo e o temă și o mare buba. Statul a externalizat către notari ca peste tot în lume problema asta.
– interferența intre politic, justiție și business nu e acceptabilă, e un risc major . Asta da e o temă, însă dacă voi credeți ca se poate în vreo societate să existe zero interferente sunteți naivi complet (peste tot oamenii de afaceri fac lobby la politic, ce vorbim )
– nu e ok să acuzi pe toată lumea dintr-o industrie dacă unul sau doi fac țepe . E ca și cum dacă un medic face malpraxis toți medicii sunt vinovați, sau dacă la un restaurant e mizerie în bucătărie înseamnă ca toate restaurantele sunt proaste“, a scris Caramitru pe Facebook.
“Deci pe scurt – probleme de sistem de finanțare, de conflicte de interese și de justiție. Clasic la noi. Însă nimeni nu vine cu vreo soluție – stau pe margine zbiară huooo LA TOȚI – vinovați sau cinstiti nu contează – și nu repară nimic. Circ și pâine , trimitem încă câțiva la pușcărie foarte bine , și după o luăm de unde am plecat fără nici o rezolvare de nici un fel.
Repet – dacă e adevărat ce se spune acolo – da trebuie pedepsiți, evident ! Pare o schema piramidală făcută să fure avansurile.
Problema e ca de fapt nu vrem să se rezolve ceva – ne dorim cu disperare să ne auto-demonstrăm ca TOȚI absolut toți fură – deși evident nu e așa – ca să justificăm eșecul personal. De aia așteptăm cu balele la gură următorul scandal, ne bucurăm (mama i-au prins huoooo).
În rest – repet – e o firmă nu cine știe ce – o țeapă bazată pe marketing nu pe realitate. Cum au fost enorm de multe și cum o să tot fie. Din păcate“, a mai notat el.

Afacerea Nordis: Cazul care expune legăturile dintre PSD și interesele imobiliare obscure

The post Andrei Caramitru: E îngrozitor de riscant să cumperi apartamente “pe plan” appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share