Între  extremism și prostocrație

RMAG news

Mă tem că  blocarea  candidaturii Dianei Șoșoacă în loc să  tempereze răbufnirile nervoase și  potopul  de fraze violente și otrăvite, le amplifică. Măresc potul unui om disperat, intrat într-un unghi mort, din care nu mai poate  ieși decît recurgînd la atitudini extreme.  În loc să se întoarcă la normalitate,  excesele ei comportamentale din mai toate aparițiile se multiplică și se intensifică. Nu mai avem de-a face cu scăpări. Exprimarea ei a devenit program de urlete, de acuze, un delir  verbal și un comportament scăpat din hățurile  rațiunii. Decizia Curții Constituționale a reprezentat  doar momentul în care ultimul  zăgaz a fost rupt. Adică greșeală produsă de o gîndire nejuridică. O decizie de butoane, nu de drept.

Ceea ce n-a putut fi oprit de lege, de norme și cutume preț de cîțiva ani s-a adunat într-o nenorocire verbală. Toate  excesele ei de pînă atunci s-au înzecit. Ce n-a fost sancționat la prima, nici la a doua  n-a mai put fi  zăgăzuit la a mia  revărsare de mînie, de limbaj agresiv, un soi de isterie politică  bolborosită  amenințător.  Cine  i s-a alăturat a fost abandonat. Cine a încercat să o oprească  s-a trezit înecat de  zoaie și amenințări. Cine a  înfruntat-o a pierdut. Marile abuzuri din aceste decenii, precum și decizii tembele ale guvernului, ale instanțelor, i-au întărit armura. Ea  le-a urlat și a cîștigat adepți și susținere. Presa le-a înghițit complicitar și acum se plînge.

Cu felul acesta de a combate, unde putea  ajunge dezbaterea publică și cum se putea încheia?

Balul nostru democratic se deschide trist, cu intervenția poliției. Adică a Curții Constituționale.

Nu pot să cred că un compatriot cu sinapsele  conectate cît de cît ajunge parlamentar european și spune senin despre apărătorii  Constituției  României (așa cum este ea):

„-Judecătorii CCR care au motivat penibil decizia de interdicţie a candidaturii mele sunt inculţi juridic! Demisia, inculţilor! Aţi încălcat art.72 Constituţie, aţi încălcat principiul separării puterilor în stat, aţi invocat delictul de opinie ca pe vremea lui Stalin şi Hitler! Aţi emis opinii subiective cu privire la comportamentul unei persoane căreia nu i-aţi permis să se apere

Și apoi, că toți văd netemeinicia  juridică, numai semnatarii deciziei nu, că mulți adversari  îi dau dreptate, că o susțin și o apără. O fac invocînd  drepturile pe care nu le folosesc  sau de teamă că nu vor putea  avea  același comportament fără a păți același lucru sau mai rău.

Am asistat la un delir de tip justițiar care  nu este nou. A avut destui precursori și suficiente precedente pentru a nu  se fi ajuns aici.

De fiecare data cînd fost a contrazisă ,în piațe, în Parlament, în  emisiuni, a  răbufnit devastator, cu aceeași obsesie justițiară.

-Te dau în judecată, nenorocitule. Îți fac plîngere penală!   Acum, s-a  zburlit  și mai rău. A închis ochii și a tras în notate părțile. Mai avea puțin  pînă la a recurge la  violență, la o luptă cu țara chiar în numele  ei.

Vă voi da în judecată şi voi cere despăgubiri şi condamnarea voastră, precum şi a statului român, a SRI şi a partidelor care au fost în spate: PSD, PNL, USR, AUR, UDMR, PMP, ProRomania! Aţi încălcat principiile statului de drept şi aţi interzis ca pe vremea lui Hitler, Stalin şi Lenin dreptul unui om de a candida pentru că vă este frica de mine, frică că voi aduce independenţa şi suveranitatea României! Pentru porcăria scrisă vă voi urmări în toate instanţele interne şi internaţionale! Sunteti stalinişti şi nazişti!”

Ce mai putea  spune a rostit răspicat pentru a mărca  existența  primului partid  de extremă dreaptă:

„-Și vreau să vă mai spun ceva: istoria a fost falsificată! Mareșalul Antonescu a fost un erou. Corneliu Zelea Codreanu un erou. Mișcarea legionară eroină. Și îmi asum”, 

–  Se împart apele. De o parte, contorsionata personalitate zăltată a Dianei Ivanovici Șoșoacă. De cealaltă, sutele și miile de greșeli ale societății românești, chiar și ale noului fel de a gîndi democrația (inclusiv în Uniunea Europeană).

 

The post Între  extremism și prostocrație appeared first on Cotidianul RO.

Please follow and like us:
Pin Share