Femeia care a depus contestație împotriva Dianei Șoșoacă a fost cercetată penal pentru evaziune fiscală. Ce se întâmplă în războiul dintre Amalia Bellantoni și ANAF

Femeia care a depus contestație împotriva Dianei Șoșoacă a fost cercetată penal pentru evaziune fiscală. Ce se întâmplă în războiul dintre Amalia Bellantoni și ANAF

Curtea Constituțională a României a invalidat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, după contestația depusă de Amalia Bellantoni, care a susținut că semnăturile strânse pentru susținerea lui Șoșoacă au fost false. Bellantoni a fost membru al partidului Dianei Șoșoacă, SOS, dar a fost exclusă din formațiunea politică după alegerile din iunie, după ce a acuzat-o pe Șoșoacă de conducere dictatorială și de gestionarea necorespunzătoare a finanțelor partidului.

Amalia Bellantoni a mai fost acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat

Amalia Bellantoni a fost stewardesă, apoi s-a măritat cu un cetățean italian, iar cei doi au devenit patronii unui restaurant cu specific italienesc, ea ocupându-se de partea administrativă. Numele Amaliei Bellantoni apare într-un dosar înregistrat pe 31 ianuarie 2022 la Tribunalul București, în calitate de intimat, alături de alte două persoane fizice și firma Dab Diffusione SRL, al cărei administrator a fost. Petent, adică reclamant, este ANAF-Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice.

ANAF a formulat în instanță o plângere soluţii de neurmărire/netrimitere judecată împotriva ordonanţei din 06.11.2021, prin care Parchetul de pe lângă Tribunalul București a dispus clasarea a două dosare penale, conform datelor consultate de FANATIK. În unul din dosare, din 2014, Amalia Bellantoni și firma sa au fost acuzate de evaziune fiscală, denunțul fiind formulat de DGRFP Bucureşti – Administraţia Sector 6 a Finanţelor Publice – Activitate de Inspecţie Fiscală. În celălalt dosar, din 2015, Amalia Bellantoni și celelalte două persoane fizice au fost cercetate pentru evaziune fiscală, constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare a banilor, denunțul fiind formulat de ANAF- Direcţia Generală Antifraudă Fiscală.

Cele două dosare fuseseră reunite, apoi s-a dispus clasarea cauzei prin ordonanța din 6 noiembrie 2021, contestată de ANAF în acest ultim dosar. ANAF a arătat că în dosarul de evaziune fiscală, în care erau implicate Amalia Bellantoni și firma sa, acestea au refuzat nejustificat de a prezenta organelor de control actele societăţii, aceasta fiind făcută în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale. ANAF a arătat că forma de vinovăţie cu care se săvârşeşte această infracţiune este intenţia directă, deoarece făptuitorul acţionează cu un scop anume determinat.

Referitor la afirmaţia organului de cercetare penală potrivit căreia „se reţine că atât din actul de sesizare cât şi din înscrisurile ataşate acestuia reiese că reprezentanţii SC Dab Diffusione SRL au prezentat organelor fiscale o serie de documente contabile şi justificative (…) împrejurarea că nu au fost prezentate toate înscrisurile solicitate(…) nu poate constitui element material al infracţiunii analizate, de vreme de reprezentanţii SC Dab Diffusione SRL au precizat că nu deţin înscrisurile în cauză”, ANAF a făcut precizarea că, rezultă, în mod indubitabil, refuzul nejustificat al contribuabilul de a prezenta documentele solicitate de către organele de inspecţie fiscală.

ANAF susține că firma Amaliei Bellantoni s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale

ANAF a susținut că  faptele săvârşite de reprezentanţii societăţii Dan Diffusione SRL se încadrează la infracţiunile de evaziune fiscală, având în vedere refuzul nejustificat al unei persoane de a prezenta organelor competente documentele legale şi bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, în termen de cel mult 15 zile de la somaţie. ANAF a mai menționat că firma Amaliei Bellantoni a comis infracţiuni de evaziune fiscală, care se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, următoarele fapte fiind săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive.

În acest context, se apreciază că Ordonanţa de clasare emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti este în contradicţie cu aspectele stabilite prin Decizia nr. #/2008, motiv pentru care rezulta ca sesizările formulate de către A.N.A.F., sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, sunt întemeiate. Astfel, s-a constatat că reprezentanţii SC Dab Diffusione SRL nu au înregistrat în contabilitate şi nu au declarat organului fiscal, în anul 2014, un număr de trei facturi fiscale de achiziţie având ca emitent o societate din Slovenia ( în sumă de 6.651,8 euro, de 13.762 euro şi de 20.156,22 euro) – în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, pentru mărfurile menţionate în facturile anterior prezentate nefiind emise facturi de vânzare, de către organele fiscale fiind calculate obligaţii fiscale suplimentare în cuantum de 44.773 lei TVA.

Instanța a arătat că, în fapt, organele fiscale au sesizat faptul că, în urma unui control inopinat efectuat la SC Dab Diffusione SRL în perioada septembrie 2013 – iunie 2014, au constatat că această societate a înregistrat în cursul anului 2013 achiziții de ulei de motor în valoare totală de 229.137,60 euro, urmate imediat de livrarea acestor mărfuri către 2 societăți comerciale, tranzacții cu privire la care organele fiscale au avut suspiciuni că nu ar fi avut loc în realitate. Potrivit actului de sesizare, din consultarea bazelor de date referitoare la validarea numărului de înregistrare pentru TVA – VIES, a rezultat că una din firme este înregistrată ca şi comerciant de vinuri şi băuturi spirtoase şi nu de uleiuri minerale. Organele fiscale au considerat că SC Dab Diffusione SRL a produs un prejudiciu bugetului de stat estimat în sumă totală de 920.520 lei, reprezentând TVA.

Amalia Bellantoni a dat în judecată ANAF

Ulterior, la Parchetul de pe lângă Tribunalul București a fost înregistrat dosarul penal având ca obiect denunțul formulat de către ANAF prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală în conținutul căruia se sesiza că societatea Dab Diffusione SRL a înregistrat în contabilitate și a declarat organului fiscal, în cursul anului 2014, tranzacții comerciale sub forma unor operațiuni triunghiulare, în calitate de compărător – revânzător, constând în achiziționarea de uleiuri de motor din Slovenia, livrate către beneficiarul final din Italia, valoarea totală a acestor livrări fiind de 2.297.684 lei, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Întrucât în cauză nu au fost identificate alte probe din care să reiasă fictivitatea livrărilor intracomunitare anterior prezentate, simpla împrejurare că reprezentanții societății Dab Diffusione SRL nu au putut prezenta documente justificative corespunzătoare din care să rezulte că operațiunile înregistrate în relațiile comerciale desfășurate cu societățile respective se încadrează în categoria livrărilor intracomunitare sau în categoria livrărilor triunghiulare, conform dispozițiilor fiscale, nu poate conduce “per se” la concluzia că respectivele operațiuni sunt fictive. Cu privire la temeinicia ordonanței de clasare, judecătorul a reținut că probele administrate până la acest moment nu sunt apte să răstoarne prezumția de nevinovăție de care beneficiază persoanele indicate în sesizarea penală. Instanța a arătat că ANAF pornește de la premisa că cele consemnate în sesizarea penală, inclusiv aspectele ce țin de vinovăția persoanelor considerate responsabile, reflectă adevărul judiciar.

În dosar se menționează că această premisă este una greșită, întrucât orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărâre penală definitivă și, ca atare, persoana cercetată nu este obligată să își dovedească nevinovăția. De asemenea, după administrarea întregului probatoriu, orice îndoială în formarea convingerii organelor judiciare se interpretează în favoarea suspectului sau inculpatului. Astfel, nu există probe din care să rezulte dincolo de orice îndoială rezonabilă săvârșirea infracţiunilor reclamate. Pe 4 mai 2022, Tribunalul București a respins plângerea fomulată de ANAF, în contradictoriu cu intimații Amalia Bellantoni și V.M. Pe 5 februarie 2024, tot la Tribunalul București, Amalia Bellantoni a dat în judecată ANAF-Direcția Generală Antifraudă Fiscală București, dosarul având ca obiect “contestație act administrativ fiscal”. Primul termen al dosarului a fost stabilit pentru 6 noiembrie 2024.

Please follow and like us:
Pin Share