A G-pont nyomában: egy film arról, amiről nem szokás beszélni

A G-pont nyomában: egy film arról, amiről nem szokás beszélni

A Női Orgazmus Világnapja alkalmából néhány erdélyi fiatal élete nem várt fordulatot vesz. Fordulat, mely nem fantasztikus, nem világmegváltó, de amely elementáris erővel tud hatni belső-külső valóságukra, feltéve, ha ráébrednek arra.

Az öt szálon futó történet nem alakoskodik, nem finomkodik, és végképp nem ül az erkölcs és áhítat magas lován, hanem

nyers, néhol már-már zavarba ejtő őszinteséggel és egyszerűséggel tárja elénk azt, ami fölött inkább elsuhanunk, vagy álszent pironkodással elhazudjuk:

szexuális kielégületlenségünk nyomasztó valósága, vágyaink nagysága és célszemélyének neme, traumáink kihatása felnőtt életünk minden percére, a hatalommal való visszaélés időtlensége és a változtatásra való nyitottságunk hiánya… Vagy mégsem?

Ada, a 112 diszpécsere rengeteg tanácsot és praktikát kap soha át nem élt orgazmus elősegítésére, a pornófüggő programozó Teónak meglepetésvendége érkezik. Dóra és Levi szvingpartnereket keres unalmas házasságuk felpezsdítésére, míg a fiatal Ina egyik végletből a másikba esik: alázattal rója a kötelező vallásos köröket, de pénzét videóchatből keresi. A multinál dolgozó Radut pszichológushoz küldik agresszió miatt, ahol kiderül, hogy elfolytott mérge gyerekkorára vezethető vissza, ahhoz a ponthoz, amelyben autoriter, nacionalista apja majdnem agyonüti azért, mert egy fiúval barátkozik.

Annak ellenére, hogy a feldolgozott történetek néhol sarkítottak, az Andi Gherghe–Szitai Eszter rendezőpáros sok esetben pszichológusi szakvéleményt kért egy-egy párbeszéd lehető leghitelesebb ábrázolásához.

A filmben (majdnem) minden helyet kap, amely tabuként kezelt a mai Erdélyben, teljesen függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiségűnek vallja magát.

Hiába élünk kisvárosban, hiába ismer mindenki mindenkit, hiába vesz körbe biztos – vagy bizonytalan, de legalább ismerős – környezet, az emberi természet, az ügyeskedés, az ösztön, a szenvedély, a nemiség és a vágy (az önazonosságra) ugyanúgy néz ki és ugyanolyan erővel tör fel.

A G-pont nyomában című film a marosvásárhelyi székhelyű Republic Production gondozásában jelenik meg. A forgatókönyvet Radu Bălaș és Andi Gherghe jegyzi, rendezője Andi Gherghe és Szitai Eszter, utóbbi a következőt nyilatkozta a filmről: „a szégyenérzet és a kirekesztéstől való félelem a legfontosabb üzenete, valamint az, hogy a döntéshez való jog mindannyiunk szabadsága, kiváltképp akkor, amikor szeretünk”.

(X – fizetett hirdetés)

Please follow and like us:
Pin Share