Cele mai ieftine legume pentru murături. Locul de unde trebuie să le cumpere toți românii în loc să meargă la piață, prețul este la jumătate

Cele mai ieftine legume pentru murături. Locul de unde trebuie să le cumpere toți românii în loc să meargă la piață, prețul este la jumătate

Unde poți găsi cele mai ieftine legume pentru murături? Prețul este mult mai mic decât la piață, fiind redus chiar la jumătate. Este o perioadă în care multe persoane se ocupă de borcanele pentru sezonul rece.

Cele mai ieftine legume pentru murături. Prețul e mult mai mic decât la piață

Toamna, mulți români pregătesc borcanele pentru iarnă, care includ mai ales zacuscă și murături. Din acest motiv, oamenii caută prețuri mai bune pentru legumele ce urmează a fi puse la murat.

Cu toate acestea, tot mai puțini români prepară în casă murăturile. În schimb, mulți preferă să le cumpere gata făcute, de la supermarket, sau să consume legume proaspete și iarna, potrivit lui Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe).

Cele mai ieftine legume pe care să le pui la conservă în această iarnă pot fi achiziționate anul acesta direct de la producători.

În piețe, pentru un kilogram de gogoșari, castraveți sau conopidă, românii scot din buzunare mai mult de 12 lei. La poarta fermei, însă, prețul este numai de 5 – 6 lei pe kilogram.

“Castraveții au fost toată vara 4-5 lei kilogramul pentru că ei sunt plante termofile, iubesc căldura, dar temperaturile excesive au distrus culturile care trebuiau să se termine în luna iulie.

Și pe piață a fost un gol de castraveți românești adică în lunile iulie, august; au apărut în septembrie dar am avut și atunci un val de aer rece de 8-9 grade la 14-15 grade și castravetele nu merge, e strâmb. 

Prețul la producător a fost în septembrie 5-6 lei/kilogramul iar acum este același preț. Eu spre exemplu livrez astăzi pentru un retailer cu 6 lei/kilogramul și la producător plătesc 4,50 lei/kilogramul.

Gogoșarii sunt 6 lei/kilogramul iar vinetele 4-5 lei”, a explicat Gheorghe Vlad pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

Totodată, pe piața de la noi din țară există castraveți de la producători români, iar din import sunt mai ales din Turcia. Producătorul consideră că se vor găsi pe piață castraveții românești și în octombrie și noiembrie.

În plus, toamna mai sunt organizate diferite târguri de unde consumatorii pot achiziționa legume pentru murat la prețuri foarte bune.

Roșia, cea mai avantajoasă pentru toamnă și iarnă

În ultimii ani, însă, tot mai mulți români preferă să consume legume proaspete chiar și în sezonul rece. Din acest motiv, nu mai sunt la fel de multe persoane care cumpără legume pentru murat.

Cea mai avantajoasă legumă pentru toamnă, însă, este roșia, deoarece prețul acesteia este unul constant. Pentru conopidă, kilogramul este de 4 – 5 lei.

“Roșia rămâne cea mai profitabilă pentru că are cerere și preț oarecum constant. La conopidă, de exemplu, acum s-a ajuns la 4-5 lei pe kilogram chiar dacă la început a fost 10 lei la producători.

Deci roșia rămâne de bază, mereu s-au luat bani pe ea. Acum sunt roșii românești în solarii și prețul este de 7-9 lei/kilogramul”, a mai spus Gheorghe Vlad.

Please follow and like us:
Pin Share