Politicile publice adecvate și democratizarea științei și a inovației, esențiale în reducerea riscurilor pe termen lung. ”Asistăm la o schimbare majoră de paradigmă”

Politicile publice adecvate și democratizarea științei și a inovației, esențiale în reducerea riscurilor pe termen lung. ”Asistăm la o schimbare majoră de paradigmă”

În ultimii ani, economia și sociatatea au înregistrat un progres masiv datorită inovației în diverse domenii care a fost susținută de investițiile masive în cercetare și știință.

”Asistăm la o schimbare majoră de paradigmă”

Cu toate acestea, noile descoperiri trebuie dublate de infrastructură și sisteme funcționale, de politici adecvate și de cadre de reglementare fundamentate pe cele mai recente cercetări științifice, precum și de accesul pe scară largă la cele mai noi date, care să asigure informarea populației, cu alte cuvinte de democratizarea accesului la inovație.

Aceasta este concluzia principală a celei de-a V-a ediții conferinței “Rolul inovației în reducerea riscurilor, cu impact asupra economiei și societății”.

În cadrul acestui eveniment, s-a discutat și despre reducerea riscurilor prin strategii publice sustenabile cu impact pozitiv pe termen lung pentru societate și economie.

Astfel, experții au constatat că în toate domeniile de activitate este nevoie de popularizarea pe scară largă a celor mai recente inovații, de eliminarea decalajelor de informare în rândul societății, de schimbări legislative și sisteme de reglementare solide, care să susțină reducerea impactului pe termen lung.

”Inteligența artificială (A.I.) a transformat deja radical comportamentele sociale și numeroase domenii de activitate, atât în sistemele publice, cât și în cadrul organizațiilor private. Asistăm la o schimbare majoră de paradigmă, iar organizațiile care nu au o politică permanentă de învățare nu vor supraviețui în acest mediu dinamic”, a declarat Matthew Wemyss, Assistant School Director, Strategy and Development Lead, în cadrul Cambridge School of Bucharest.

El a subliniat că cel mai mare risc în privința utilizării inteligenței artificiale este lipsa de informare privind interacțiunea în siguranță cu tehnologiile A.I.

În acest caz, expertul consideră că este nevoie de metodologii eficiente care să prevină dezvăluirea și introducerea datelor confidențiale în platformele A.I..

„Mai mult acces la date și tehnologie, dar într-un mod etic”, a spus la rândul său Nikola Dabic, Senior Country Manager pentru România & Moldova, Medtronic.

Democratizarea accesului la cercetarea știițifică

De asemenea, specialilștii prezenți la dezbatere au afirmat că accesul pe scară largă la inovație trebuie să fie bazat pe nevoi reale, iar acestea pot fi identificate cu ajutorul ”democratizării accesului la cercetarea științifică”. 

”Răspunsul la întrebarea “cum parcurgem drumul de la identificarea unei nevoi la punerea unei soluții adecvate pe piață?”, este unul important pentru adresarea nevoilor reale ale populației”, a menționat Dr. Elena Ovreiu, CEO & co-fondator al hub-ului de inovație BIOdissey.

Potrivit experților, pentru a construi un viitor bazat pe inovație în România este nevoie de politici publice adecvate și de o colaborare între specialiști astfel încât să fie identificate nevoile care pot schimba radical industriile și societatea.

În ceea ce privește tutunul și consumul de nicotină, atât reprezentanții mediului academic, cât și cei ai mediului privat, au menționat că cheia spre reducerea riscurilor este democratizarea științei și inovației, combaterea dezinformării și a miturilor și oferirea de soluții și alternative viabile pe termen lung.

”Cu fundamente științifice solide, multiple investiții și centre de cercetare în Europa, Asia sau SUA avem acum pe piață produse cu nicotină care nu implică arderea, precum produsele care încălzesc tutunul, produse de vapat și produse moderne pentru uz oral (pliculețe cu nicotină). De asemenea, dispunem de un volum din ce în ce mai ridicat de dovezi științifice independente care atestă potențialul de risc redus al acestor produse. Pentru ca acestea să își atingă, într-adevăr, potențialul de risc redus pentru consumatori și societate, este nevoie însă de reglementarea adecvată a acestor produse și de informarea consumatorilor adulți despre accesibilitatea acestora pe piață”, a subliniat Dr. Hugo Tan, Global Medical Officer în cadrul BAT.

La rândul său, Ognjen Brborovic, profesor în cadrul Facultății de Medicină la Universitatea Zagreb, a transmis că ”în contextul în care țările europene își propun ca sub 5% din populație să devină nefumătoare, criteriul esențial pentru punerea în practică a acestui obiectiv este dezvoltarea de sisteme – suport care să susțină această ambiție”.

”Este nevoie să schimbăm comportamente”

Totodată, participanții la conferință au ajuns la concluzia că schimbarea pe termen lung a comportamentelor care să genereze un impact larg social, nu poate avea loc brusc, iar pentru asta este nevoie de fundament tehnic și științific.

De aceea, prioritare sunt informarea, înțelegerea riscurilor potențiale atât de către autoritățile de reglementare, cât și de consumatori, dar și a soluțiilor disponibile pe piață, împreună cu asigurarea infrastructurii și cadrului necesar pentru a genera schimbări în bine pe termen lung.

„În domeniul ambalajelor, este nevoie de inovație continuă, este nevoie să schimbăm comportamente. Însă toate acestea trebuie susținute de schimbări legislative, pentru a reduce impactul și riscurile către consumatori pe termen lung”, a subliniat și Alin Vișan, Legal Director în cadrul Maspex.

Please follow and like us:
Pin Share