Motivul pentru care Marian Vanghelie a dat în judecată conducerea Curții de Apel București. Fostul edil scoate toate armele pe masă

Motivul pentru care Marian Vanghelie a dat în judecată conducerea Curții de Apel București. Fostul edil scoate toate armele pe masă

Marian Vanghelie a dat în judecată conducerea Curții de Apel București, fiind nemulțumit de modul în care se desfășoară procesul în care este acuzat de fapte de corupție. Fostul primar al sectorului 5 este la un pas de prescripție, infracțiunile fiind comise în perioada 2007 – 2014.

Faptele lui Marian Vanghelie pot fi declarate oricând prescrise

Vanghelie a fost trimis în judecată în anul 2015, fiind acuzat de cea mai mare mită din istoria dosarelor anchetate de DNA: 30 de milioane de euro. Pe fond, el a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare.

În codul penal, termenul general de prescripție pentru infracțiunea de luare de mită în formă continuară este de 10 ani. Direcția Națională Anticorupție a precizat, într-un răspuns pentru G4Media, că acest termen urma să se împlinească în iulie 2024.

Termenul de prescripție s-ar putea amâna până în decembrie 2024 dacă judecătorii ar reveni asupra deciziei de a exclude din dosar presupuse fapte care s-ar fi petrecut la finalul anului 2024.

În acest context, la ședința din 25 iunie, Marian Vanghelie a solicitat recuzarea completului format din judecătoarele Maria Virginia Bărăscu și Violeta Elena Georgescu Ashemimry, însă instanța i-a respins cererea. În cazul în care cererea ar fi fost admisă, dosarul de la Curtea de Apel București ar fi putut fi reluat de la zero. În acest mod, fostul primar ar fi fost sigur că scapă de pedeapsă, prin intervenirea termenului de prescripție.

Strategia fostului edil în dosarul de corupție

Nu este prima dată când Vanghelie a invocat recuzarea completului. Și în martie 2024, politicianul ceruse acest lucru în legătură cu judecătoarea Bărăscu, însă tot fără succes.

La data de 23 august 2024, Vanghelie a făcut o mișcare nouă. El a dat în judecată Curtea de Apel București și pe președintele Colegiului de Conducere al Curții de Apel București, solicitând ”suspendarea executării actului administrativ Hotărâre de Colegiu Conducere CAB”.

În motivarea cererii în judecată, Vanghelie solicită revocarea hotărârilor conducerii Curții de Apel București referitoare la completul de judecată din dosarul lui.

Avocatul spune că judecătoarea din dosarul lui Marian Vanghelie nu poate activa în două completuri

”Susţine că este vorba de o situaţie delicată, întrucât este vorba de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti. Solicită să se observe că a făcut referire la suspendarea executării Hotărârilor Colegiului de Conducere, vizând componenţa Completul C 17 Apel Continuitate, respectiv doamna judecător B. şi doamna judecător G.

Susţine că prealabil a solicitat Curţii de Apel Bucureşti să îi comunice hotărârile, precum şi să revoce aceste hotărâri. Susţine că hotărârea a doua o menţine pe doamna judecător B. în compunerea completului de la Secţia a II-a Penală, aceasta fiind mutată la Secţia I Penală, unde are şi calitatea de preşedinte.

Consideră că nu poate să funcţioneze într-un complet de la o altă secţie, iar ca atare, solicită întocmirea şi emiterea unei adrese către Curtea de Apel Bucureşti, având în vedere precizările formulate în întâmpinare, în vederea depunerii Hotărârilor nr. 199/02.11.2023 şi nr. 22/11.01.2024”, se arată în încheierea de ședință consultată de FANATIK.

Primul termen al noului proces a avut loc la sfârșitul lunii septembrie, însă acesta s-a amânat până la 10 octombrie 2024.

Marian Vanghelie, condamnat pe fond la 11 ani și 8 luni de închisoare

În anul 2021, Marian Vanghelie a fost condamnat pentru luare de mită în formă continuată (49 de acte materiale) și spălare de bani. Vanghelie a făcut apel, iar procesul s-a prelungit până dincolo de limita prescripției. Astfel, fostul primar nu mai poate fi tras la răspundere pentru faptele comise înainte de anul 2014. Momentan, instanța nu s-a pronunțat în legătură cu acest lucru, însă va trebui să o facă dacă procesul fostului edil nu se încheie până la finalul acestui an.

În acest an, Marian Vanghelie și-a depus candidatura la primăria sectorului 5, însă a obținut doar 4,82% din totalul voturilor exprimate.

Please follow and like us:
Pin Share