Inspiráló formák, anyagok, trendek és emberek a sepsiszentgyörgyi Design Héten

Inspiráló formák, anyagok, trendek és emberek a sepsiszentgyörgyi Design Héten

Az ötletgazda, Damokos Csaba dizájner, valamit szervezőtársai, Salat Csaga, Gábor Boglárka, az Artwise Egyesület és a Liszt Intézet nevében Kovács Zenkő Bernadett, a szervezők egyike üdvözölte a megjelent helyi és vendég formatervezőket, valamint az érdeklődőket.

Damokos Csaba a maga során elmondta, 2015-ben azért látták szükségesnek az első Design Hét megszervezését, hogy legyen egy fóruma azoknak, akiknek a kirakatrendezésnél nagyobb ambíciói voltak, és a külön szakmává fejlődő formatervezést méltón képviselik, ugyanis munkáik technikailag és művészeti szempontból is értéket jelentenek. Most már biztosan kijelenthető, hogy

van egy székelyföldi és erdélyi dizájnerközösség, egy sajátos vonulat a szakmában, amellyel egyre többen felvállalják a partnerséget,

így a Design Héten is képviselteti magát a budapesti Fiatal Iparművészek Stúdiója, a brassói Design és Faipari Egyetem, a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem, a Partiumi Keresztény Egyetem, valamint a bukaresti UNARTE és a budapesti Metropolitan Egyetem.

Szunger Balázstól, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának gazdasági attaséjától megtudtuk, a tavalyi évben Magyarország több mint 281 millió euró értékben exportált ruhaipari termékeket, közel 56 millió euró értékben pedig bútorokat Romániába, ezzel pedig vélhetően befolyást gyakorol az itteni divatra és lakberendezési trendre is. Felajánlotta a konzulátus segítségét is azoknak a tervezőknek, exportőröknek, akik Magyarországon keresnek termékeiknek piacot vagy üzleti partnereket.

Jakab István Barna, a Design Hetet támogató Kovászna megyei tanács képviselőjeként elmondta, nézetében a formatervezés olyan, mint a takarítás:

csak akkor értékeljük, amikor hiányoljuk.

Ugyanakkor felhívta a figyelmet Kós Károly munkásságára, aki minden téren olyat alkotott, ami egyszerre esztétikus és funkcionális, és bár az ember nem tudatosítja, de érzi, hogy épületeiben egyszerűen jó lenni.

Végül Szebeni Zsuzsa, a Liszt Intézet vezetője lépett a mikrofonhoz, aki a szentgyörgyi kulturális élet meghatározó és inspiráló eseményének nevezte a Design Hetet és örömét fejezte ki, hogy az idei rendezvényre el tudták hozni a Romani Design romadivat-stúdió alkotóit és alkotásait. Az ő divatbemutatójukra szombat délután kerül sor, de pénteken még egy műhelymunka keretében is bemutatják az érdeklődőknek, hogy a roma viselet hagyományos alapanyagait (bőrt, kasmírt) hogyan lehet innovatív módon felhasználni, egyúttal a cigány kultúrába is betekintést engedve. A stúdióvezető Varga Erikának köszönhetően (aki a megnyitón is jelen volt mentoráltjával, Kriston Lilivel együtt) ez az inspiráló trend már Európa-szerte ismert, tudtuk meg Szebeni Zsuzsától.

A megnyitó beszédek után a jelenlévők megtekinthették a nagy gyárépületben berendezett kiállítást, ahol az említett egyetemeket, formatervező közösségeket képviselő alkotók munkái szerepeltek, rendkívül nagy változatosságot képviselve: számtalan anyag, forma és motívum kreatív felhasználása nyűgözte le a látogatókat, a bútortól a lámpáig, az ékszertől a díszpárnáig, a poháralátéttől az üvegcímkéig mindenre jó volt ránézni.

Please follow and like us:
Pin Share