Prejudiciu uriaș la Casa de Comerț Unirea. Cum au ajuns suspecții să fure 40 de milioane de lei

Prejudiciu uriaș la Casa de Comerț Unirea. Cum au ajuns suspecții să fure 40 de milioane de lei

Descoperire șocantă la zeci de magazine din țară. Procurorii DNA au demarat miercuri dimineață o amplă acțiune de percheziții la Casa Română de Comerț Unirea, vizând în total aproximativ 60 de locații din întreaga țară.

Prejudiciu uriaș la Casa Unirea

Aceste verificări se desfășoară în mai multe județe și în București, având în vizor atât persoane fizice, cât și entități juridice care ar fi colaborat cu Casa Unirea. Conform primelor informații ale anchetatorilor, prejudiciul se ridică la suma de peste 40 de milioane de lei.

Investigațiile au ca scop clarificarea unor fapte de corupție comise începând cu anul 2023 și până în prezent, fiind declanșate pe baza unor sesizări venite de la ANAF și Ministerul Agriculturii.

În contextul acestor verificări, s-a constatat că rețeaua de magazine afiliate Casei Unirea nu ar fi comercializat exclusiv produse autohtone, ci și mărfuri de import. De asemenea, au fost descoperite restanțe la plată de aproximativ 10 milioane de euro, datorate de comercianți către Casa Unirea.

Pentru a sprijini acțiunea DNA, participă echipe ale Direcției Generale Anticorupție, Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei, toate acestea contribuind la perchezițiile desfășurate în cele 12 județe și în capitală.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, în perioada 2023-2024.

În cursul zilei de 09 octombrie 2024, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 60 de locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a 12 judeţe (Ilfov, Ialomiţa, Prahova, Giurgiu, Constanţa, Iaşi, Timiş, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Maramureş, Arad), reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile sau punctele de lucru ale unor societăţi comerciale”, a transmis, miercuri, DNA.

Anchetatorii au în vizor mai multe fapte comise de cei suspectați

În plus, procurorii cercetează și eventualele cazuri de abuz în serviciu, în legătură cu atribuirea unor contracte către fermieri, ceea ce ar fi dus la favorizarea anumitor firme și la crearea unui prejudiciu semnificativ pentru stat.

Casa Română de Comerț Unirea, care beneficiază de finanțare și subvenții din partea Ministerului Agriculturii, are rolul de a susține micii producători locali pentru a-și aduce produsele pe piață.

Dosarul, însă, indică faptul că fondurile ar fi fost direcționate preferențial, în detrimentul altor comercianți. În următoarele zile vor avea loc audieri, iar ancheta continuă pentru a elucida toate aspectele legate de acest caz.

Please follow and like us:
Pin Share