Cine sunt fermierii care vor primi 1.000 lei pe hectar de la stat. Anunțul de ultimă oră al Guvernului

Cine sunt fermierii care vor primi 1.000 lei pe hectar de la stat. Anunțul de ultimă oră al Guvernului

Peste 230.000 de fermieri afectați de secetă vor primi de la Guvern compensații financiare în valoare de 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat.

Anunțul de ultimă oră al Guvernului

Anunțul a fost făcut miercuri de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, care a subliniat că vor beneficia de acești bani producătorii agricoli – persoane fizice, firme sau întreprinderile familiale, care au fost afectați de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024.

Acesta a afirmat că până la data de 30 septembrie 2024, sectorul agricol din țara noastră a beneficiat de măsuri de sprijin în cunatum de peste cinci miliarde de euro.

Totodată, el a ținut să precizeze că în ședința de miercuri, Guvernul a adoptat un nou pachet care cuprinde trei soluţii pentru susţinerea producătorilor agricoli.

”Peste 230.000 de producători agricoli, persoane fizice, firme sau întreprinderi familiale ale căror culturi au fost afectate de secetă, în perioada septembrie 2023 – august 2024, vor putea primi compensaţii financiare.

Este vorba despre granturi, adică bani care nu trebuie restituiţi de beneficiari, în cuantum de 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat”, a transmis purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Potrivit lui, bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de două miliarde de lei și este alocat din fondurile Ministerului Agriculturii.

De asemenea, fermierii afectați de secetă vor putea solicita și suspendarea datoriilor până la 1 august 2025, potrivit celei de-a doua măsuri adoptate miercuri de Guvern.

Aceasta vizează suspendarea de drept, începând cu data solicitării, a rambursării datoriilor curente și restante, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare, utilizate în sectorul agriculturii primare, cu scadența în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025.

Cine beneficiază de acest tip de sprijin

La rândul lui, ministrul Agriculturii a transmis că va putea beneficia de acest sprijin orice fermier, indiferent dacă este persoană fizică, întreprindere, individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA şi care deţine un proces de constatare a pagubelor din care reiese că suprafaţa calamitată este de minim 30%.

”Vreau să le mulţumesc tuturor colegilor din teritoriu care s-au mobilizat exemplar şi au centralizat în timp record pagubele înregistrate. Acest lucru ne permite să acordăm acest sprijin aşteptat de toţi fermierii, pentru prima dată în anul calendaristic în care s-au produs calamităţile. A fost un efort necesar pentru a le asigura fermierilor noştri resursele financiare pentru pregătirea noului an agricol. Am mai spus-o. Aceasta este normalitatea”, a menționat Florin Barbu.

Please follow and like us:
Pin Share