Iulia Albu a primit rochia iconică a Corneliei Catanga, dar nu o va purta: ”Nu este o cârpă”. La cât sunt evaluate ținutele regretatei artiste

Iulia Albu a primit rochia iconică a Corneliei Catanga, dar nu o va purta: ”Nu este o cârpă”. La cât sunt evaluate ținutele regretatei artiste

Iulia Albu este extrem de onorată de gestul făcut de Aurel Pădureanu, care i-a oferit cadou una din cele mai cunoscute rochii purtate de regretata Cornelia Catanga, cu care a apărut și pe unul din albumele muzicale lansate de artistă.

Iulia Albu, onorată să primească rochia iconică a Corneliei Catanga de la Aurel Pădureanu: „Voi fi un bun paznic al amintirii ei”

Fashionista și creatoarea de bijuterii ne-a spus că Aurel Pădureanu a venit în întâmpinarea ei, fără să știe că se ocupă de un proiect dedicat legendelor scenei românești. Vedeta a spus că este extrem de onorată să primească acea creație din partea văduvului. Artistul a explicat, în exclusivitate pentru FANATIK, de ce nu va purta haina.

„Mi-a oferit acea rochie și nu doar atât. Pe mine m-a emoționat foarte faptul că el a considerat că eu sunt persoana potrivită care să păstreze această rochie și alte obiecte ale Catangăi, că sunt o persoană care ar putea să le pună în valoare și să le ofere un context pentru a ține vie și imaginea, nu doar muzica legendarei Cornelia Catanga.

Este adevărat că noi, ca români, nu suntem foarte buni în a păstra legendele noastre vii, motiv pentru care unele dintre cele mai mari nume ale noastre au murit în țări străine. I-am revendicat după foarte mulți ani ca fiind ai noștri, când i-am conștientizat la valoarea lor reală. 

Sunt onorată că m-a ales pe mine și cu siguranță voi fi un bun paznic al amintirii Catangăi. Voi oferi acestei rochii un context, dar și celorlalte lucruri. Nu intenționez să o port. Această rochie nu poate fi purtată decât de Catanga. Nu este o cârpă. Valoarea ei nu are legătură cu materialul din care e confecționată. Și, de aceea, are nevoie de un context în care să poată fi admirată și înțeleasă de către lumea care a iubit-o pe Catanga”, a declarat Iulia Albu, pentru FANATIK.

Rochia primită cadou, precum și alte obiecte care i-au aparținut Corneliei Catanga, vor fi expuse într-un eveniment la care Iulia lucrează, însă pentru că nu e totul definitivat, n-a putut să ne ofere prea multe detalii despre conceptul la care s-a gândit.

Iulia colecționează accesorii și articole vestimentare rare

„Am un proiect în plan cu această ținută, dar nu numai. Nu mă interesează cantitatea, în niciun caz. Sunt puține persoane pe care le consider legende ale muzicii din punct de vedere vestimentar. 

Una e să fii un talent din punct de vedere muzical și alta e să ai o amprentă atât de puternică cum a avut Catanga. Mai multe persoane mi-au încredințat obiecte valoroase, unele de port popular românesc. Pe altele le-am achiziționat, tocmai pentru că eu pun o valoare pe aceste lucruri. Am în colecție foarte multe piese, absolut incredibile. Muzeale chiar”, ne-a mai spus Iulia Albu.

Iulia are, așa cum a mărturisit, adună obiecte de colecție din mai multe zone ale țării. Are, printre altele, o ceapșă, un accesoriu pentru cap specific Bihorului, pe care a purtat-o de curând la Timișoara Fashion Week, acolo unde s-au prezentat colecționari de straie autentice românești. Pentru accesoriul purtat, Iulia a fost complimentată, căci piesa pe care a purtat-o nu prea se mai găsește.

Ce se întâmplă cu rochia Catangăi: „Va fi un eveniment”

Revenind, însă, la Cornelia Catanga, Iulia Albu ne-a zis că Aurel Pădureanu vrea să o implice într-un proiect personal, un spectacol în memoria cântăreței.

„Va fi un eveniment în cadrul căruia va putea fi văzută și aceste piese. Domnul Aurel Pădureanu nu avea idee despre acest proiect, ceea ce mi s-a părut cu atât mai interesant. Dânsul m-a rugat să mă implic în unul dintre proiectele sale, în urma unei conversații telefonice pe care am avut-o cu dânsul azi,. Are ca obiect aducerea unui tribut”, a completat Iulia Albu.

Contactat telefonic de FANATIK, Aurel Pădureanu ne-a explicat de ce a ales-o pe fosta concurentă de la America Express să intre în posesia unor bunuri de valoare pe care le avea Catanga în garderobă.

Aurel Pădureanu a explicat de ce i-a dat Iuliei rochia pe care Catanga o diviniza

„O cunosc bine pe Iulia. E un om excepțional cu un bun simț genetic, nu prin adopțiune, așa cum spune o regulă generală. Sunt convins că Iulia o să facă niște lucruri excepțional de frumoase și merită. O cunosc de foarte mult timp.

Când trăia Cornelia, am auzit când vorbea la superlativ despre ea. Iulia mai zicea de anumite persoane care nu erau tocmai bine îmbrăcate. De Cornelia a vorbit întotdeauna elogios. Eu toate rochiile pe care le-am avut, 150-200, nu pot să spun cu exactitate, le-am dat fără să primesc niciun fel de ban”, ne-a declarat Aurel Pădureanu.

Văduvul a fost întrebat și cât ar valora rochia primită de Iulia Albu, însă nu a știut să ne dea un preț. Ne-a zis, în schimb, că o altă rochie din cele pe care le-a păstrat, una achiziționată din Tel Aviv, a costat-o pe muziciană în jur de 2.500 de dolari, acum 30 de ani.

„Mai am o rochie de-ale ei, de 2.500 de dolari”

„Mai am o rochie de-ale ei, cumpărată acum 30 de ani de la Tel Aviv, de 2.500 de dolari, o rochie din piele și niște, nu știu cum se cheamă, alte obiecte. 

Nu are vreo poveste specială rochia. Este o rochie cu care mergea ea la cântări, când cânta muzică lăutărească, muzică țigănească. Rochia asta nu mai știu cât era, oricum nu mă interesează prețul, chiar dacă Cornelia era o stea de primă mărime în constelația muzicii lăutărești. Eu o dau cadou cu mare plăcere”, a declarat Aurel Pădureanu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Se pregătește un spectacol în memoria Catangăi

În final, Pădureanu ne-a vorbit puțin și despre spectacolul la care lucrează, în memoria soției sale, pentru care se sfătuiește și cu Iulia Albu.

„La Teatrul Constantin Tănase aș vrea să facem un spectacol în memoria Corneliei Catanga. Așa mi-a promis directorul de la Teatrul Constantin Tănase,. Va fi ori luna asta ori în noiembrie. Este un ”In Memoriam Cornelia Catanga”. Vor fi prezenți mai mulți artiști. Îți dai seama, voi cânta și eu câteva melodii”, a încheiat Pădureanu.

Please follow and like us:
Pin Share