Guvernul extinde lista medicamentelor gratuite și compensate. Sunt vizați bolnavii de cancer, dar și mulți dintre cei cu afecțiuni cronice

Guvernul extinde lista medicamentelor gratuite și compensate. Sunt vizați bolnavii de cancer, dar și mulți dintre cei cu afecțiuni cronice

Lista medicamentelor gratuite și compensate a fost din nou extinsă de Guvernul României. Pe ea apar acum produse extrem de importante pentru bolnavii de cancer, dar și pentru alți pacienți cu afecțiuni cronice.

Lista medicamentelor gratuite și compensate, extinsă de Guvern. Noi produse pentru bolnavii de cancer, dar și pentru alți pacienți cu afecțiuni cronice

În debutul ședinței de Guvern de miercuri, 9 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea de noi medicamente care vor fi incluse de la 1 noiembrie pe lista celor gratuite sau compensate.

Aprobăm noi medicamente ce vor fi incluse, începând cu 1 noiembrie, pe lista celor gratuite sau compensate. Este vorba despre medicamente pentru boli oncologice și pentru multe afecțiuni cronice, precum și pentru transplantul medular.

Asigurăm accesul echitabil și nediscriminatoriu al pacienților la medicamente de ultimă generație, care pot salva mii de vieți”, a spus șeful Executivului, conform unui comunicat oficial.

Cea mai recentă extindere a acestei liste a avut loc în primăvară. În luna aprilie, o hotărâre de Guvern prevedea introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative.

În prezent, pe această listă apar mai multe produse farmaceutice extrem de importante pentru bolnavii de cancer sau românii care suferă de alte boli cronice.

În Anexa Hotărârii Guvernului nr. 720/2008 au fost introduse 19 DCI-uri unice, dintre care 15 DCI noi, nelistate pana în prezent în HG nr. 720/2008, iar 4 DCI sunt introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în prezent în HG nr. 720/2008.

În SUBLISTA A “DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații in tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 90% din prețul de referință” se completează cu o noua poziție, poziția 156: Somapacitanum.

Se introduc 7 DCI-uri unice, din care 5 DCI noi (nelistate pana in prezent in H.G. nr. 720/2008) după cum urmează:

1. G11 “Epilepsie” se completează cu o noua poziție, pozitia 13:
– Fenfluraminum DCI noua 
2. G13 “Miastenia gravis” se completează cu o noua poziție, poziția 5:
– Efgartigimodum Alfa DCI noua 
3. G22 “Boli endocrine si metabolice”, se completează cu o noua poziție, poziția 26:
– Acidum Carglumicum DCI noua 
4. G25 “Boala cronica de rinichi – faza predializa”, se completează cu o noua poziție, poziția 15:
– Finerenona DCI noua 
5. G31 “Imunosupresoare selective”, subpunctul G31a ”Boala cronică inflamatorie intestinală și sindrom de intestin scurt” – se completează cu o nouă poziție, poziția 8:
– Filgotinibum, DCI cunoscuta 
6. G31g “Dermatita atopica” se completează cu o noua poziție, poziția 3:
– Upadacitinibum, DCI
7. G31h “Afectiuni pulmonare cronice” – se completează cu o noua poziție, poziția 6:
– Tezepelumabum DCI noua 

Programul național de oncologie cuprinde noi medicamente compensate sau gratuite

Hotărârea de Guvern de față aduce o serie de medicamente noi intrate pe lista compensatelor sau gratuitelor. Acestea sunt:

Cabozantinibum DCI
Durvalumabum DCI
Glofitamab DCI
Tebentafusp DCI
Epcoritamabum DCI
Zanubrutinibum DCI
Talquetamabum DCI
Isatuximabum DCI
Combinatii (Daunorubicinum+Cytarabinum) DCI

Please follow and like us:
Pin Share