Părinții cărora le mor copiii au gratuitate la psiholog. Măsura luată de Ministerul Muncii, pentru depășirea traumelor emoționale

Părinții cărora le mor copiii au gratuitate la psiholog. Măsura luată de Ministerul Muncii, pentru depășirea traumelor emoționale

Ministerul Muncii anunță că în fiecare an aproximativ 1.900 de copii sau tineri sub 18 ani mor, astfel că părinții merită consiliere psihologică în primele 6 luni de la deces. Bugetul alocat pentru acestea ar fi 6 milioane de lei, care ar trebui să acopere consilierea psihologică pentru aceste cazuri.

Părinții cărora le mor copiii au gratuitate la psiholog

”Părinţii ai căror copii au decedat în timpul sarcinii, la naştere sau până la împlinirea vârstei de 18 ani vor beneficia de 10 şedinţe de consiliere psihologică gratuite, efectuate în termen de 6 luni de la data decesului copilului, indiferent că sunt sau nu asiguraţi în sistemul de asigurări sociale de sănătate la data decesului.

Guvernul a aprobat în acest sens normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Legii nr.186/2024 privind instituirea zilei de 15 octombrie ca Ziua naţională de comemorare a copiilor decedaţi, numită şi Ziua Părinţilor de Îngeri, prin care se stabileşte modalitatea în care se decontează şedinţele de consiliere psihologică”, a transmis Ministerul Muncii, conform News.ro.

Potrivit ministrului Simona Bucura-Oprescu, ședințele de ”consiliere psihologică vor fi asigurate de către psihologi acreditați și atestați de către Colegiul Psihologilor din România”. Ministrul muncii este de părere că orice persoană care trece prin această traumă are nevoie de ajutor, mai ales că nu toată lumea își permite un psiholog.

”Orice persoană care trece printr-o asemenea traumă are nevoie de sprijin specializat şi cred că este important să ştie şi să simtă că nu este singură”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu. Înscrierea părinților pe listele pentru psihologi se va face pe baza recomandării medicului de familie.

Părinții cărora le mor copiii vor primi consiliere psihologică gratuită

Va exista, totodată, un raport de evaluare întocmit de psiholog la o primă ședință efectuată, iar de aceste ședințe de consiliere psihologică vor beneficia ambii părinți, atât individual, cât și împreună. De contarea ședințelor se va face la solicitarea psihologilor de către agenția teritorială pentru plăți și inspecție socială.

La un buget anual de 6 milioane de lei, la un cost mediu al ședinței de consiliere de 150 lei, ar trebui să fie consiliați aproximativ 3.800 de părinți. Sumele vor fi alocate din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Până când această măsură va fi implementată oficial, părinții de înger, așa cum sunt numiți cei care rămân fără copil, până la 18 ani, pot apela la specialiștii Fundației Hera. ”Fundația Hera vă este alături pentru sprijin psihologic în această situație dramatică de viață și sprijină familiile care trec prin drama pierderii unui copil dar și pe cele care își pierd copilul înainte ca acesta să se nască.

Dacă ați pierdut o sarcină, dacă bebelușul a murit la naștere sau la scurt timp după naștere, dacă ați pierdut un copil indiferent de vârstă, suntem dornici să vă fim aproape atunci când singurătatea, dorul și golul din inimă sunt de neacoperit”, se arată pe site-ul fundației.

Please follow and like us:
Pin Share