Ciolacu, înaintea Consiliului JAI al UE. „România va adera anul acesta la Schengen terestru”

Ciolacu, înaintea Consiliului JAI al UE. „România va adera anul acesta la Schengen terestru”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că România va deveni membru cu drepturi depline în spațiul Schengen, anul acesta, deci și din punct de vedere terestru. Joi, are loc reuniunea Consiliului JAI al UE iar acest subiect va figura pe ordinea de zi, alături de aderarea Bulgariei.

„România va adera anul acesta la Schengen terestru”

Marcel Ciolacu, președintele PSD și candidat la alegerile prezidențiale, a afirmat, joi, că România va adera și din punct de vedere terestru la spațiul Schengen.

Ciolacu a făcut aceste declarații înaintea desfășurării Consiliului JAI al Uniunii Europene, joi, după ce a fost întrebat dacă subiectul aderării României la spațiul european de liberă circulație se află pe agendă.

„Ba da, se află pe agendă, nu este un vot, pentru că, între timp, ştiţi la fel de bine ca şi mine că de abia s-au terminat alegerile din Austria. Şi era foarte puţin probabil că Austria îşi va schimba părerea, după numai câteva zile de la alegeri. Sunt într-un contact cu cancelarul Nehammer, să vedem ce majoritate se creează în Austria, şi mai este un JAI, parcă pe 11-13 decembrie. Eu sper, ca până atunci, să se lămurească foarte mult lucrurile”, a arătat Marcel Ciolacu, care a adăugat că „România va adera anul acesta la Schengen terestru”.

Reuniunea Consiliului JAI, la Luxembourg

Reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne va avea loc la Luxembourg și va începe în formatul ‘Consiliul Schengen’ cu privire la starea generală a spațiului Schengen, urmată de rapoarte intermediare privind punerea în aplicare a interoperabilității, aderarea deplină a Bulgariei și a României la spațiul Schengen și viitoarele norme pentru prevenirea și combaterea abuzurilor sexuale online asupra copiilor.

La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să ridice controalele la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România. Este necesară o nouă decizie a Consiliului pentru a stabili data ridicării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România.

Sunt prevăzute două discuții aprofundate privind politica de returnare a migranților și impactul conflictelor externe asupra Uniunii Europene. Miniștrii vor face și un bilanț al punerii în aplicare a Pactului privind migrația și azilul și al luptei împotriva traficului de droguri și a criminalității organizate.

Please follow and like us:
Pin Share