Ambasadorul României la Washington: „România intră pe ușa din față în programul Visa Waiver”

Ambasadorul României la Washington: „România intră pe ușa din față în programul Visa Waiver”

Ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, a precizat, miercuri, că România a îndeplinit toate condițiile pentru a fi primită în programul Visa Waiver și că nu sunt șanse ca țara noastră să fie abătută de la aderarea la programul SUA de scutire de vize, în ultimele luni.

„Am îndeplinit absolut toate condiţiile”

Accederea României în programul de scutire de vize al SUA, Visa Waiver, este una din cele mai importante etape pe care țara noastră le urmărește în cadrul parteneriatului strategic cu Statele Unite, și un deziderat major al românilor, potrivit ambasadorului român la Washington, Andrei Muraru.

Eliminarea vizelor pentru călătoriile peste ocean ar fi o recunoaștere a unei solidarități de neclintit dintre SUA și România, potrivit lui Muraru.

„România nu intră în programul Visa Waiver pe uşa din spate, pe uşa din dos, ci intră pe uşa din faţă cu capul sus, pentru că am îndeplinit absolut toate condiţiile. Procesul de aderare a fost extrem de transparent şi de integru”, a declarat Andrei Muraru la Prima News.

„Nu există şanse ca România să fie deraiată”

Diplomatul român a precizat că, de la Departamentul de Stat al SUA, de la Departamentul pentru Securitate Internă și din discuțiile din ultimele săptămâni cu partenerii americani, i s-a spus că nu au văzut o țară care să îndeplinească mai rapid și mai conștiincios criteriile de aderare la programul Visa Waiver.

„Ştiu, de multe ori suntem atât de ironici cu privire la potenţialul României şi atât de defetişti încât ne vine greu să credem acest lucru, dar acest lucru este adevărat. Când România are un plan şi are multă ambiţie şi determinare şi dorinţă, lucrurile se pot face cu foarte mult succes şi de acest lucru sunt foarte mândru şi de aceea vă spun şi asigur pe toţi interlocutorii mei că nu există şanse ca România să fie deraiată de la acest parcurs de aderare la programul de scutire de vize în următoarele luni”, a spus ambasadorul, care a adăugat că se așteaptă și ca unii români de peste ocean să revină în țară.

„În mod evident că unii vor fi tentaţi să rămână în America. Acest program de vize priveşte doar vizele pentru turism şi pentru afaceri”, a precizat Muraru.

„Cel mai mare merit îl au chiar românii”

Ambasadorul României la Washington a subliniat că meritul în cazul ridicării vizelor pentru SUA aparține, nu unei persoane, instituții sau unui grup, ci poporului român, dând ca exemplu numărul foarte mare de vize emise anul acesta.

„Cel mai mare merit îl au chiar românii, care au contribuit în mod evident şi la numărul uriaş de vize care au fost emise în acest an. Până la sfârşitul lunii august, de exemplu, Ambasada Statelor Unite a emis din Bucureşti, prepun şi consulatele americane din afară, au emis aproape 70.000 de vize pentru cetăţenii români, cel mai mare număr din întreaga noastră istorie bilaterală”, a spus Andrei Muraru.

Please follow and like us:
Pin Share