Consiliul JAI, ședință pe tema Schengen. Când află România decizia definitivă

Consiliul JAI, ședință pe tema Schengen. Când află România decizia definitivă

Ședința de joi nu înseamnă însă că Bucureștiul va primi o decizie definitivă cu privire la aderare. Se va discuta doar situația actuală a aplicării obligațiilor și cerințelor (acquis-ului) pentru aderarea integrală la spațiul Schengen de către România și Bulgaria.

Consiliul JAI, ședință pe tema Schengen

În urma unei decizii luate în Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) la finalul lui 2023, cele două țări au intrat în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024.

În ședința de joi a Consiliului JAI nu este așteptat un vot decisiv privind eventuala aderare și cu frontierele terestre. Miniștrii de interne din țările UE vor analiza doar modul în care România Bulgaria au aplicat efectiv acquis-ul Schengen.

„Miniștrii vor face un bilanț al situației generale a spațiului Schengen. Comisia va prezenta Barometrul Schengen, un raport bianual care analizează evoluțiile înregistrate, precum și amenințările și evoluțiile emergente din spațiul Schengen.

Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe prioritatea legată de creșterea rezilienței frontierelor noastre externe.

Președinția va prezenta de asemenea situația actuală a aplicării integrale a acquis-ului Schengen în Bulgaria și România. La 30 decembrie 2023, Consiliul a decis să elimine controalele de la frontierele aeriene și maritime cu Bulgaria și România.

Pentru a se stabili data eliminării controalelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România este nevoie de o altă decizie a Consiliului”, se arată într-un comunicat al UE.

Comisarul european pentru afaceri interne, mesaj pro aderare

Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, a declarat, luni, în plenul Parlamentului European că mesajul său în cadrul ședinței de joi va fi că România şi Bulgaria trebuie să adere la spațiul Schengen cu frontierele terestre până la sfârșlitul anului.

„Este cea mai mare zonă de circulaţie din lume. 450 de milioane de oameni din 29 de ţări pot circula liber prin Europa. Aproape 30% din populaţia Europei trăieşte într-o zonă de frontieră.

50 de milioane de oameni trăiesc direct lângă o frontieră internă. Vă mulțumesc că aţi pus pe ordinea de zi o dezbatere atât de importantă”, le-a spus comisarul european de interne eurodeputaţilor.

Pentru ca România și Bulgaria să fie primite și cu frontierele terestre în spațiul Schengen este nevoie de o altă decizie a Consiliului JAI. Ultima ședință din 2024 va avea loc Bruxelles în prima parte a lunii decembrie.

Please follow and like us:
Pin Share