„Múzeumot” kap a híres szárhegyi káposzta

„Múzeumot” kap a híres szárhegyi káposzta

Az időjárás nem kedvezett idén Gyergyószárhegy legkedveltebb és leghíresebb termékének, a szárhegyi káposztának,

kevesebb lett, mint várták, de éppolyan ízletes töltöttkáposzta készül belőle, mint minden más évben.

A helyi polgármesteri hivatal és a termelők a hétvégére várják a vásárlókat és a szórakozni vágyókat.

A Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál fontosabb esemény a Gyergyószéki község számára, mint a nyári falunapok, ebben az évben is sokakat várnak a rendezvényre.

A legtöbb program a káposztafejek körül forog, szombaton délelőtt 10.30-kor kezdődik a hagyományos káposztavágás a káposztáskertben, ahová lóháton és szekereken vonulnak ki az emberek.

Ennek a kommunizmus idején elveszett, majd a Cika egyesület által felélesztett hagyománynak a továbbörökítését nagyon is fontosnak tartják – mutatott rá az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Danguly Ervin polgármester.

Különleges pillanata lesz az idei rendezvénynek a Kerek a káposzta múzeum megnyitása. Erre délben kerül sor.

A múzeum révén a káposztatermesztéshez, eltevéshez, főzéshez kötődő régi tárgyakat az év bármelyik időszakában meg lehet majd tekinteni, nem csak ilyenkor, káposztavágáskor.

Az egykori kántorlakban helyet kapó múzeum és a szintén most megjelenő kiadvány a magyarországi Kulpinszky Eleonóra ötletéből és a Gyergyószárhegyi Káposztatermelők Egyesülete közreműködésével jön létre.

A könyv tartalmazza a káposztatermelés történetét, valamint recepteket az eltevéshez és a főzéshez is – mutatott rá Lukács Géza a káposztatermelők egyesületének vezetője.

A fesztiválon 7000, helyi recept alapján elkészülő töltelék várja majd a látogatókat.

Megkóstolható, megvásárolható, megünnepelhető

Az időjárás nem volt kedvező, a kánikula és aszály miatt kevesebb káposzta termett idén, várni kellett, amíg megfelelően beérett, de most már szüretelhető – mondta el Lukács Géza zöldségtermesztő.

Az íze, minősége most is olyan, hogy érdemes emiatt eljönni Szárhegyre

– szögezte le. A vásártéren most nyílik alkalom beszerezni a karácsonyi töltöttkáposzta alapanyagát.

A Híres Szárhegyi Káposztavásár és Fesztivál színes programokkal várja az érdeklődőket, a helyszínen péntektől látható lesz a Gyergyói Fotóklub kiállítása, szombaton nem maradhat el az „Egy szót se káposztavágásig!” gyermekvetélkedő, fellép a Szentegyházi Gyermekfilharmónia és a Hot Jazz Band.

Vasárnap ünnepi szentmise és terményáldás után káposztafőző verseny lesz, a jó hangulatot a Tarló zenekar biztosítja. A programban szerepel a Gyimesvölgye Férfikórus és a Kelet Brass Band koncertje, este pedig a legendás Piramis koncertezik.

A részletes program megtalálható Gyergyószárhegy önkormányzatának Facebook-eseményén.

Please follow and like us:
Pin Share