Hiányzó házszámok, szűk utcák, lakossági passzivitás is hátráltatja a mentősök munkáját

Hiányzó házszámok, szűk utcák, lakossági passzivitás is hátráltatja a mentősök munkáját

„Akinek szívleállása van, öt perc után az agya elkezd nagyon súlyosan károsodni. Minél hamarabb tudunk beavatkozni, annál több funkcióját tudjuk megmenteni a betegnek. Ha azzal töltjük az időt, hogy kerülgetjük a házakat, értékes perceket veszítünk” – jelezte beszélgetésünk elején a mentősök hatékonyságát csökkentő legnagyobb problémára dr. Péter Blanka csíkszeredai sürgősségi szakorvos. Ugyanis

gyakran hiányzik az újonnan leszigetelt Hargita megyei lépcsőházak, magánházak számozása, vagy nincsenek kifüggesztve a lakásokra az apartmanszámok.

Emiatt az is megesett, hogy éjszaka rossz lakásba csengettek be. Egy esetnél az ablakon kellett kivinni a beteget, mert a házban a körlépcsőn lehetetlen volt a szállítása.

Suciu Dorottya csíkszeredai mentős asszisztens szerint hatalmas segítség lenne, ha a mentőautó érkezésekor a hozzátartozók vagy a szomszédok pontos célirányba terelnék őket.

Fontos, hogy kiabáljanak, integessenek a lakók, vagy éjszaka kapcsoljanak villanyt, akik kihívtak!”

Gyakran előfordul ugyanis, hogy még csak nem is jelez a mentősöknek a betelefonáló, hanem elvárja, hogy megismerjék.

Szűk, egyirányú utak Csíkszeredában

A szűk utcák és az egyirányú utak tovább nehezítik, hogy a mentőautók időben célba érjenek. Részeg Attila mentős asszisztens példának hozta fel a csíkszeredai Lendület sétányt, ahol az út mindkét oldalán parkoló autók miatt alig lehet közlekedni, megfordulni már lehetetlen. A Gyermek sétányon is hasonló a helyzet:

ha az A vagy B lépcsőházba hívják a mentőt, a Müller László utcából kell kerülnünk és gyalog kell kicipelnünk a hordágyas beteget, mert teljesen le van zárva az út.”

A Nárcisz sétányon is egyirányú a forgalmi rend, a parkolók túlzsúfoltsága miatt a mentőautók vagy egy mellékutcában tudnak parkolni, vagy otthagyják az autót az út közepén és visszamennek az adott lépcsőházhoz. „Egy súlyos betegnek ez nagy időveszteség!”

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője már jelezte a városházán, hogy az urbanisztikai tervek készítésénél kérjenek tőlük is véleményezést, mert

jövőtől komoly problémák lehetnek, ugyanis 2025-ben megkezdődnek a mentőautók lecserélése.

„Az autók jóval szélesebbek lesznek, így ha a polgármesteri hivatalok nem veszik ezt figyelembe és szűk utcákat fognak tervezni, azzal fogunk szembesülni, hogy gyakrabban kell gyalog elvinnünk az autóig a beteget.”

Segítsük a mentősök munkáját

A Hargita megyei mentőcsapatok gyakran abba a problémába ütköznek, hogy nem kapnak semmilyen segítséget a beteg hozzátartozóitól, amikor kimennek egy helyszínre. A mentőszolgálat vezetőjének tapasztalatai alapján

falvakon a mentő észlelésekor azonnal igyekeznek segítséget nyújtani a szomszédok, ehhez képest a városiakra már teljes elidegenedés jellemző.

Segítség helyett gyakran azt vágják a mentőcsapatok fejéhez, hogy a lakók az adójukból fizetik őket, így az ő dolgunk lecipelni a beteget.

Talán elsőre furcsa olvasni, de épp a cigánytelepeken a leghatékonyabb az eligazítás a mentősök számára:

a nyomortelepek lakói már távolról mutatják, hogy hová kell megérkeznie a mentőnek.

„A mentésnél a támadások helyett arra lenne inkább segítségre szükségünk, hogy a beteg mihamarabb kiérjen a kórházba és megkapja a szükséges kezelést.”

Amikor kiérkezik a két főből álló mentőcsapat, az ő kötelességük, hogy ellássák a beteget, de a cipekedésben – amire laikusként nem is gondolnánk – segítséget nyújthatnának a hozzátartozók vagy a szomszédok.

Vinnünk kell magukkal egy tíz kilogrammos defibrillátort, húsz kilós táskát, oxigénpalackot és a beteget a hordággyal. A lépcsőházak folyosóin növények, leláncolt kerékpárok korlátozzák az utunkat, amiket félre se tudunk venni, hanem át kell emelnünk a beteget felettük”

– nyújt némi betekintést mindennapjaikba Suciu Dorottya.

Esetenként a betegek is hátráltatják a mentősöket a munkájukban lépcsőkorlátokba kapaszkodva. „Sokat jelentene, ha a beteg hozzátartozói és a lakók megértenék a helyzet nehézségét és segítenének nekünk.”

A mentősök munkáját jelentősen akadályozza az is, hogy a gépjárművezetők nem mindig adnak elsőbbséget nekik, amikor csak fényjelzést használnak. Ennek oka, hogy a hangjelzésre a betegek megijednek és pánikba esnek.

Ne hívjuk mindenért a mentőket

Gyakran előfordul, hogy a lakosság nem megfelelően értékeli az egészségügyi állapotát, és olyan esetekben is a mentőket hívja, amelyek nem igényelnek sürgős orvosi beavatkozást. Ilyen például a könnyű fejfájás, torokfájás vagy fülfájás. Ezekben az esetekben a háziorvos felkeresése lenne a megfelelő megoldás, így a kórház sürgősségi osztálya is tehermentesítődne. Ugyanakkor

a másik véglet, amikor egy betelefonálónak csak annyi a panasza, hogy rosszul érzi magát, de amire kimegy a mentő, már életveszélyes helyzetben van.

„Fontos, hogy a betelefonáló minél pontosabb információkat adjon át a tünetekről a diszpécsereknek” – hangsúlyozza Péter Szilárd.

Az asszisztensek beszámolói alapján előfordul, hogy a súlyos állapotban levő beteg gyalog megy be a kórházba, másfelől vannak esetek, amikor egy ujj elvágásánál is mentőt riasztanak.

Az asszisztensek olyan esettel is találkoztak, hogy valaki azért hívta ki a mentőket, mert 37,2 fokos hőemelkedése volt.

Egy másik betelefonálónak mindössze vérnyomáscsökkentőre vagy fájdalomcsillapítóra volt szüksége – azokra a gyógyszerekre, amiket felírt a családorvosa, csak nem váltotta ki a gyógyszertárból.

A mentőegységek a helyzet súlyosságától függően mennek ki a helyszínre, amit a 112-es segélyhívó-szolgálat munkatársa ítél meg a beteg vagy hozzátartozójának beszélgetése alapján.

Vannak esetek, amikor egy kevésbé súlyos állapotot olyan vehemenciával ad elő a betelefonáló, hogy a diszpécser mentőorvost küld a helyszínre, pedig elég lett volna asszisztens is. Ennek a veszélye, hogy mivel egy vagy két éjszakai ügyeletes orvos van Hargita megyében (Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen), lehet, hogy máshol lenne nagyobb szükség rá abban a pillanatban”

– mutat rá a helyzet súlyosságára a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője.

„Havonta egyszer előfordul, hogy hamis híváshoz riasztják a mentőket” – mondja a Hargita Megyei Mentőszolgálat vezetője. Suciu Dorottya is járt már úgy, hogy miután kiment egy helyszínre, fél óra keresgélés és telefonálgatás után a betelefonáló kacagva vette fel a telefont: „ez csak egy vicc volt.”

A Hargita Megyei Mentőszolgálat emberei arra kérik a lakosságot, hogy bizalommal forduljanak hozzájuk indokolt esetekben, vészhelyzetekben, és kerüljék a csínytevéses riasztásokat, mert emberek élete foroghat kockán.

Szilágyi Katalin

Please follow and like us:
Pin Share