Korzikai és szászcsávási férfiak énekelnek, ráadásul közösen

Korzikai és szászcsávási férfiak énekelnek, ráadásul közösen

A meghívóban olvashatjuk: Korzika szigetén a földrajzi elzártság és a történelem fordulatai egyedülálló énekes többszólamúságot alakítottak ki az évszázadok folyamán.

Ezt a páratlan hagyományt az 1970-es években a revival a kihalás széléről mentette meg az utókor számára. Ma a korzikaiak autonómiájának, kulturális önazonosságának egyik fő sarokköve az a – férfiak által előadott – többszólamú énekstílus, melynek

gyökerei az egyházzenéből erednek ugyan, ám repertoárja világi dallamokban, népdalokban is gazdag.

Ezek a különleges, érzelmektől feszülő, szívfacsaró dallamok ritkán csendülnek fel Romániában. Az Ensemble Tavagna a műfaj legjobbjai közé tartozik.

Különleges dalárda Szászcsáváson

A turné koncertjein a korzikai együttes Erdély voltaképpen egyetlen valóban hagyományos többszólamú énekes formációjával, a Szászcsávási Dalárdával lép színpadra. Szászcsávás Marosvásárhelytől 30 kilométerre fekszik, és

a helyi többszólamú énekhagyomány eredete a 18–19. század fordulójára vezethető vissza.

Ekkor kezdte idősebb Belle József kántortanító az egyházi énekekhez betanítani a középkori eredetű többszólamú éneklésmódot. A falu lakói a kottát nem ismerik, a szólamszerkesztés elveit azonban a környezetükből tanulják el, és alkalmazzák ösztönösen, akár újonnan megismert dallamokra is.

Fellépések

A két férfikar közös műsorának szerkesztői: dr. Salamon Soma, dr. Kelemen László. A turné helyszínei: október 10. (csütörtök), 19 óra Sepsiszentgyörgy, Krisztus Király-templom; október 11. (péntek), 20 óra, Csíkszereda, Millennium templom; október 12. (szombat), 18.30, Marosvásárhely, Vártemplom. Majd fellépnek Kolozsváron és Nagyváradon is.

Please follow and like us:
Pin Share