Kitakarítják a Kis-Homoród medrét Lövéte központi részén

Kitakarítják a Kis-Homoród medrét Lövéte központi részén

Utoljára három éve volt jelentős árvíz Lövétén, amikor a Kis-Homoróddal együtt több patak is kiöntött a medréből, utakat, udvarokat, pincéket és házakat is elárasztva. Azóta rendszeresen félelem uralkodik el a patakok közelében lakók körében, amikor az időjárásjelentések esőt jósolnak, hiszen attól tartanak, hogy a problémák megismétlődnek – fejtette ki lapunknak Mihály Dénes, a község polgármestere.

Kéréseket fogalmaztak meg

A Somsarjú patakánál lévő hidat időközben újjáépítették, hogy az nagyobb vízáteresztő képességű legyen, így ott a gondok megoldódni látszódnak.

A Kis-Homoród medre azonban iszappal, homokkal és egyéb hordalékkal telt fel, ráadásul sok helyen felnőtt benne a gaz és bebokrosodott a patakágy, ami évről évre csak fokozta az árvízveszélyt.

Éppen ezért számos kérést megfogalmazott az önkormányzat, illetve a patak közelében lakók a vízügyi igazgatóság irányába, amelyekben folyamatosan a meder takarítását kérték – tudtuk meg az elöljárótól. A megoldás azonban éveken át elmaradt.

Csak a központi részen

A polgármester rámutatott, az elmúlt napokban azonban némi jó hírt is kaptak az ügyben, hiszen a vízügyi igazgatóság munkatársai eljöttek a településre és nekiláttak a nagyjából egy hétig tartó medertakarításnak. Hamar kiderült azonban, hogy

a munkálatokat csak a Kis-Homoród Lövéte központi részén áthaladó szakaszán lehet elvégezni. Máshol egyszerűen nem lehet munkagépekkel megközelíteni a patakot a környezeti viszonyok miatt.

A legtöbb helyen bozót és fák nőtték be a patak környékét. Így most az említett munkálatokkal kell beérjék a lakók.

Mihály Dénes arról is tájékoztatott, hogy a patakmederből kiemelt iszapos földet egy előre meghatározott területre szállítják a munkások, ahol amúgy is szükség van a töltésre.

Please follow and like us:
Pin Share