Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat pentru prima dată unei scriitoare din Coreea de Sud. Cine este Han Kang

Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat pentru prima dată unei scriitoare din Coreea de Sud. Cine este Han Kang

Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost câștigat pentru prima dată de o scriitoare din Coreea de Sud. Han Kang, în vârstă de 53 de ani, este cea de-a 18-a femeie care obține acest premiu, din totalul celor 116 laureați ai Premiului Nobel pentru Literatură.

Scriitoarea Han Kang a câștigat premiul Nobel pentru Literatură

Distincția a fost acordată scriitoarei sud-coreene pentru „proza sa poetică intensă care confruntă traumele istorice şi expune fragilitatea vieţii umane”, a transmis Academia Suedeză din Stockholm.

Anunțul a fost făcut de Mats Malm, secretarul permanent al Comitetului Nobel. Han Kang a câștigat în fața unor nume mari, precum Alexis Wright, Gerald Murnane, Ngugi Wa Thiong’o, dar și a scriitorului român Mircea Cărtărescu.

Han Kang s-a născut în 1970 în orașul sud-coreean Gwangju. S-a mutat împreună cu familia sa la Seul când a împlinit vârsta de 9 ani, arată Reuters. De altfel, tatăl scriitoarei este un cunoscut romancier.

Han Kang a studiat literatura la Universitatea Yonsei, iar în 1993 a publicat primele sale poezii în revista Literature and Society. Doi ani mai târziu, în 1995, a avut loc debutul în proză, cu o colecție de povestiri intitulată „Love of Yeosu”.

„Prin stilul său poetic și experimental a devenit un inovator în proza contemporană”

A continuat cu mai multe romane și lucrări în proză, printre cele mai cunoscute fiind „The Vegetarian” (Vegetarianul). Romanul este tradus și în limba română, prezentând povestea unei femei care nu își dorește „să se supună normelor de consum alimentar”.

Protagonista se confruntă cu diverse reacții dure, inclusiv din partea familie, ajungând în cele din urmă să fie internată într-un spital de psihiatrie. „În opera sa, Han Kang se confruntă cu traume istorice și seturi invizibile de reguli și, în fiecare dintre lucrările sale, expune fragilitatea vieții umane.

Ea are o conștiință unică a legăturilor dintre trup și suflet, dintre cei vii și cei morți, iar prin stilul său poetic și experimental a devenit un inovator în proza contemporană”, a transmis președintele comitetului Nobel, Anders Olsson.

În 2023, premiul Nobel pentru Literatură a fost acordat scriitorului norvegian Jon Fosse. Vineri va fi decernat premiul Nobel pentru Pace, urmând să fie anunțat la Oslo.

 

Please follow and like us:
Pin Share