“Nu a mai existat unul ca el”. Fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu ar fi împlinit astăzi 65 de ani

“Nu a mai existat unul ca el”. Fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu ar fi împlinit astăzi 65 de ani

Michael Klein, unul dintre cei mai respectați fotbaliști români, ar fi împlinit astăzi 65 de ani. Firul vieții sale s-a rupt însă la 2 februarie 1993. Inima Neamțului a încetat să mai bată, chiar în Germania, unde se transferase după Revoluție, la Bayern Uerdingen.

A jucat la EURO 1984 și CM 1970

Klein a fost fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu. Cu el a clădit Corvinul anilor 1980, care din liga a doua a ajuns să joace în cupele europene. Tot cu el titular a format naționala care a jucat la EURO 1984, primul turneu final pentru tricolori, după Mexico 1970.

Lucescu l-a adus după el la Dinamo și l-a transformat din mijlocaș în fundaș stânga. Cu el în primul unsprezece, România a jucat la Italia 1990, Mondialul în care a atins optimile de finală.

„A fost primul meu jucători preferat, de aceea l-am şi adus la Dinamo, În plus, când am devenit antrenor-jucător la Corvinul, a fost primul jucător pe care l-am adus. Era împrumutat la Brad. Chiar dacă Mişa era un jucător doar de picior stâng, era foarte tehnic.

Mircea Lucescu: “L-aș pune în orice echipă a mea”

Era tenace şi avea o rezistenţă fizică extraordinară. Şi ca om era un caracter aparte. Se dăruia în totalitate atât în teren, cât şi în afara lui, când cineva îi cerea ajutorul. L-aş pune în orice echipă a mea. Nu am mai avut de atunci un fundaş stânga ca el. Era la un nivel extraordinar. Tactic, era un fotbalist impresionant, iar şutul său era devastator”, a spus Mircea Lucescu despre el, la una dintre comemorările fostului mare fotbalist.

Mișa Klein a fost unul dintre oamenii de bază ai echipei naționale, între 1980 și 1990. Rar a lipsit din prima reprezentativă. La momentul decesului, el avea 89 de selecții pentru România și era pe locul doi all-time, după Loți Boloni (102).

A jucat 14 ani la Corvinul

Klein a jucat 14 ani la Corvinul, pentru care a marcat 37 de goluri în 313 meciuri. A fost liderul unei echipe în care au mai jucat Rednic, Andone, Gabor, Mateuț, Petcu, Văetuș, Ioniță, Nicșa ori Dubinciuc.

Lucescu l-a adus la Dinamo spre finalul carierei, când Corvinul devenise o echipă nevoiașă, prea mică pentru valoarea lui Klein. În 1988 l-a transformat din mijlocaș în fundaș stânga și timp de cinci ani, fostul fotbalist n-a avut rival pe acest post. Nici la cluburile la care a fost (Dinamo și Uerdingen), nici la națională.

“Nu cred că poate fi comparat cu nimeni din ziua de azi. A fost cel mai bun fundaş stânga pe care l-a avut România. Greu treceai de el, era un fotbalist complet. Şi la meciuri şi la antrenamente se dăruia total şi ne influenţa şi pe noi, avea o mentalitate de învingător. Când jucam cu Steaua, Lăcătuş fugea de el, nu mai juca extremă dreaptă, trecea pe partea cealaltă, ca să nu fie pe partea lui”, povestea Dănuț Lupu despre el.

Decesul a survenit la un antrenament în Germania

Michael Klein a înscris cinci goluri pentru România. A avut însă și o contribuție majoră la victoria tricolorilor din meciul cu Cipru, disputat în 1983, la Larnaca. El a centrat decisiv la golul lui Boloni, din minutul 78. Fără acel gol, România ar fi pierdut șansa de a tranșa calificarea în ultimul meci, cel de la Bratislava.

Klein a murit la un antrenament al echipei sale, Bayern Uerdingen. A făcut infarct în sala de forță. Medicii germani au spus că suferea de cardiomiopatie aritmogenă de ventricul drept, care e greu depistabilă la consulturile de rutină. Familia a acuzat că el avea și o bronșită cronică, de mai multe luni, plus o amigdalită acută. Faptul că nu a luat o pauză de la efort i-ar fi fost fatal.

 

Please follow and like us:
Pin Share