Documentele pe care toți șoferii sunt obligați să le aibă asupra lor. Cei care sunt opriți în trafic și nu le au riscă amenzi uriașe

Documentele pe care toți șoferii sunt obligați să le aibă asupra lor. Cei care sunt opriți în trafic și nu le au riscă amenzi uriașe

În România, legislația auto îi obligă pe șoferi să aibă asupra lor o serie de documente pe care atunci când sunt opriți în trafic trebuie să le prezinte, în caz contrar riscă amenzi usturătoare.

Care sunt documentele pe care șoferii sunt obligați să le aibă asupra lor

În momentul în care un șofer este oprit de polițiștii de la Rutieră pentru un control de rutină acesta are obligația de a prezenta mai multe documente.

 „Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, potrivit  ART. 35 (2), din legea 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Astfel, atunci când pornesc la drum șoferii trebuie să se asigure că au asupra lor permisul de conducere, talonul auto, asigurarea auto obligatorie (RCA) și cartea de identitate.

Atenție! Permisul, talonul și buletinul se prezintă în format original, fiind interzise copiile xerox sau formatul digital al acestora. Dintre toate actele auto obligatorii singura care poate fi prezentată în format electronic este asigurarea.

Totodată, șoferii opriți în trafic sunt obligați să prezinte documentele bunurilor pe care le transportă în vehicul, atunci când polițistul solicită asta, pentru a demonstra dacă ele sunt sau nu furate ori de contrabandă.

Concret, cei care transportă bijuterii sau electrocasnice trebuie să aibă asupra lor bonul fiscal sau factura de achiziție a acestor bunuri.

În lipsa lor, șoferii pot prezenta oamenilor legii o declarație a proprietarului de la care au fost achiziționate bunurile, în care este menționat locul de proveniență și unde urmeză să ajungă acestea.

În situația în care nu există documente care să ateste proveniența bunurilor polițiștii le pot reține, iar posesorii care vor să le recupereze sunt obligați să facă dovada modului prin care le-au dobândit.

Potrivit noului Cod Rutier din România, șoferii prinși pe picior greșit care nu au asupra lor documentele obligatorii riscă între 6 și 8 puncte de amendă, iar contravenția poate să ajungă până la 1.320 de lei.

Please follow and like us:
Pin Share