Ora de iarnă 2024. Cum poate reacționa organismul la această schimbare și la ce să fim atenți. Avertismentul specialiștilor

Ora de iarnă 2024. Cum poate reacționa organismul la această schimbare și la ce să fim atenți. Avertismentul specialiștilor

Ora de iarnă 2024. Cum poate reacționa organismul la această schimbare și ce impact are. Avertismentul specialiștilor. Trecerea se desfășoară în noaptea spre 26 spre 27 octombrie 2024 și modificările se văd imediat.

Ora de iarnă 2024. Care sunt transformările ce au loc în corp și care sunt consecințele. Semnalul de alarmă tras de medici

Ora de iarnă 2024. Care sunt transformările ce au loc în corp și care sunt consecințele. Semnalul de alarmă tras de medici. Experții vorbesc despre efecte negative asupra organismului pentru că este perturbat ritmul circadian.

Din fericire, efectele sunt pe termen scurt asupra sănătății fizice și mentale. Printre simptomele care pot apărea se numără insomniile, dificultățile de concentrare și oboseala accentuată. Persoanele vulnerabile sunt mai afectate decât restul.

În plus, pentru oamenii care suferă de depresie, anxietate sau alte afecțiuni de sănătate mintală schimbarea orei poate acționa ca un declanșator. Lumina mai puțină din timpul zilei poate agrava riscul de episoade depresive sau anxioase.

„Adaptarea completă se face în două săptămâni. Peste 4 milioane de cetățeni europeni au cerut Parlamentului european și Comisiei Europene să nu se mai schimbe ora pentru că are efecte negative asupra sănătății.

Crește riscul de infarct cu 5-10% mai ales în primele 3 zile după schimbarea orei și mai ales la tineri activi care merg la muncă. Pe de altă parte, crește și riscul de suicid în următoarea perioadă, mai ales la cei cu vulnerabilități psiho-emoționale și cu probleme de acest gen.

Cele mai importante modificări sunt cele cardiovasculare și vorbesc de variații ale tensiunii arteriale, dureri precordiale, agravarea fenomenelor anginoase și chiar infarct miocardic acut”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, relatează dcmedical.ro.

Tudor Ciuhodaru, despre trecerea la ora de iarnă

„Dacă vorbim despre cele neuropsihice, vorbesc de tulburări de somn, hioposomnie sau hipersomnie, oamenii devin mai agitați, agresivi, iritabili și pe fondul acesta sunt agravate mai ales că vine perioada aceasta a anului cu tulburări afective senzoniere, la cei cu vulnerabilități psiho-emoționale se pot întâmpla și lucruri neplăcute.

Dacă aveam fenomeme de tip neurologice sau cardiovasculare în această perioadă, ele sunt polimorfe, se pot suprapune cu foarte multe afecțiuni”, a mai spus medicul primar de medicină de urgență, mai arată sursa menționată.

Pe de altă parte, Tudor Ciuhodaru îi îndeamnă pe oameni să nu neglijeze simptomele care apar odată cu trecerea la ora de iarnă. Specialistul le sugerează să se prezinte la medic pentru că poate fi vorba de afecțiuni medicale severe.

Please follow and like us:
Pin Share