TAS a publicat motivarea în cazul de dopaj al Simonei Halep. Cele trei puncte la care sportiva a câștigat bătălia

TAS a publicat motivarea în cazul de dopaj al Simonei Halep. Cele trei puncte la care sportiva a câștigat bătălia

La începutul lunii martie, Tribunalul de la Lausanne a admis în parte contestația făcută de dubla campioană de Grand Slam și i-a redus pedeapsa de la 4 ani la doar 9 luni, care deja trecuseră de când sportiva fusese suspendată.

TAS i-a redus suspendarea pentru dopaj Simonei Halep și a acum a venit cu motivarea

Deși Simona Halep a revenit în competiții imediat după ce i-a fost permis acest lucru, TAS a dat publicității abia acum motivarea hotărârii prin care i-a micșorat suspendarea sportivei depistate pozitiv cu roxadustat.

Pe site-ul oficial, Tribunalul de la Lausanne a explicat în detaliu, pe întinsul a 48 de pagini, decizia prin care i-a dat câștig de cauza parțial fostului lider WTA în bătălia cu cei de la ITIA (Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis).

Din motivare reiese faptul că au fost practic trei elemente cheie pe care avocații apărării au mizat și au avut câștig de cauză. În primul rând, au reușit să dovedească faptului că substanța a provenit de la un produs contaminat.

TAS a explicat că Halep a dovedit că încălcarea regulilor antidoping a fost neintenționată. Deși comisia a considerat că sportiva are o anumită vină sau este vinovată de neglijență pentru violările regulamentului antidoping, deoarece nu a avut destulă grijă când a utilizat suplimentul Keto MCT, a concluzionat că vina sa nu este una semnificativă.

Cum a ieșit din discuție microdopingul regulat

Al doilea punct marcat de avocații Simonei Halep a fost faptul că au discreditat proba în urma căreia se putea spune că a fost vorba de un microdoping regulat, prin transfuzie. Au atacat proba de sânge cu numărul 48 din pașaportul ei biologic, susținând că aceasta nu a fost transportată și depozitată corespunzător.

Ei au demonstrat faptul că această probă a fost transportată la +2 grade Celsius și chiar la 0 grade pentru o durată de 2 ore și 36 minute, în condițiile în care temperatura admisă este între +4 și +15 grade Celsius.

Proba cu numărul 48 era cea cu cele mai multe variații ale sângelui și astfel inducea ideea unui microdoping regulat, dar această variantă a fost scoasă din calcul după argumentele și dovezile aduse de apărare.

Cel de-al treilea punct l-a reprezentat neglijența Simonei Halep în momentul în care a luat suplimentul Keto MCT, deoarece nu l-a trimis la un laborator acreditat WADA pentru testare. Ea a fost judecată după articolul 10.6.1.2, prin care ”sportivul ia suplimente nutriționale nereglementate de WADA pe propriul risc”.

Și aici, TAS a admis că jucătoarea a avut câteva circumstanțe atenuante. Și anume că Keto MCT era un supliment nou și ea nu îl mai folosise înainte, că fusese obținut pentru ea în scurt timp, că nu fusese certificat ca având substanțe pe lista interzisă și că nu a apărut pe lista de substanțe testate și certificate de entități terțe dezinteresate.

Please follow and like us:
Pin Share