Cum poți evita să iei țeapă când cumperi un apartament. Sfaturile experților după ”Schema Nordis”

Cum poți evita să iei țeapă când cumperi un apartament. Sfaturile experților după ”Schema Nordis”

În acest context, specialiștii ne transmit ce trebuie să facem pentru a nu lua o astfel de țeapă și pentru a nu rămâne cu banii dați. Experții spun că nu este logic ca cineva să dea banii pentru un proiect pe hârtie, cu toate acestea mulți cetățeni aleg această variantă pentru a scăpa de griji și pentru a ”cumpăra mai ieftin” un apartament.

Cum poți evita să iei țeapă când cumperi un apartament

Scandalul Nordis a atras atenția românilor, după ce compania a intrat în insolvență fără să poată livra sute de apartamente oamenilor care au plătit în avans sume considerabile de bani. Cei de la Nordis sunt acuzați că au semnat promisiuni sau antecontracte cu mai multe persoane pentru același apartament și au indus în eroare în mod intenționat oamenii, conform Libertatea.

Specialiștii spun că avansul dat trebuie să fie minim, iar recenziile celorlalți cumpărători ar trebui luate în seamă. Daniel Crainic, director de marketing al Imobiliare.ro, crede că situația de la Nordis ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru toți cumpărătorii. Așadar, nimeni nu ar trebui să cumpere apartamente în fază de proiect.

”Desigur achiziția offplan este avantajoasă din punct de vedere financiar, însa atenție mare ce și de la cine cumpărăm. Sfatul nostru pentru cumpărători este să citească, recitească clauzele contractuale și să se consulte cu specialiști la cel mai mic semn de întrebare”, explică Crainic. De asemenea, avansul dat ar trebui să fie ”cât mai mic”.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat deja că legea va fi schimbată și un dezvoltator nu va putea să mai ia un avans mai mare de 10% din valoarea imobilului, fără a avea asigurare. Până atunci, oamenii sunt încurajați să citească atenți recenziile și părerile altor oameni despre dezvoltatorul imobiliar de unde vor să-și cumpere apartamentul sau casa.

”Avantajul nostru este că cele mai multe informații sunt la doar un click distanță”, punctează Crainic. Sorin Mierlea, președintele asociației INFOCONS – specializată în protecția consumatorilor, le explică oamenilor că există o serie de informații minimale ce ar trebui verificate înainte de a cumpăra un apartament.

Sfaturi pentru a nu lua țeapă precum în schema Nordis, pentru toți românii

”În primul rând când mergi să cumperi un apartament acesta trebuie să aibă informații minimale. La o mașină avem cartea mașinii, când a fost servisată și unde, dacă i s-a schimbat motorul. Când discutăm de un bun imobil acesta trebuie să aibă Cartea Construcției.

Trebuie să apară în ea la capitolul Jurnal Evenimente, unde trebuie să apară când s-a schimbat centrala termică, ce fel de parchet are etc”, explică Mierlea. Un alt aspect la care ar trebui să fim atenți e garanția oferită de constructor. ”Cumpărăm o periuță electrică și avem 2 ani de garanție.

Cumpărăm un apartament și nu avem nimic. Avem legislație. Trebuie să avem 2 ani de garanție de bună execuție. Când luăm prin agenție imobiliară un apartament trebuie să dăm comision, la notar dăm comision, la bancă trebuie să demonstrăm de unde avem banii, dar la noi nu se gândește nimeni”, explică șeful INFOCONS.

Desigur, o altă problemă cu blocurile noi e că niciodată constructorii nu vor spune din ce materiale au construit blocul, astfel că deranjul e maxim din partea vecinilor, chiar și la cel mai mic sunet. ”Un cetățean logic la cap nu ar trebui să dea bani pe un proiect pe hârtie. Ar trebui să fim mai atenți și să luăm un apartament doar după ce este intabulat. Când luăm un proiect pe hârtie practic suntem fără să știm investitori într-un fond speculativ”, mai transmite specialistul.

Please follow and like us:
Pin Share