Sursa de stres a românilor, pensiile speciale. Câți pensionari privilegiați avem în România, cât câștigă pe lună, unde au lucrat

RMAG news

Pensiile speciale continuă să fie un subiect de dezbatere și nemulțumire în rândul populației din România, în special din cauza discrepanțelor mari între pensiile „normale” și cele de serviciu. Deși numărul pensionarilor privilegiați nu este foarte mare, valoarea pensiilor pe care aceștia le încasează atrage atenția și stârnește controverse.

Cine sunt pensionarii privilegiați din România

Conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), în luna septembrie 2024, numărul total al celor care beneficiază de pensii de serviciu a ajuns la 11.777. Aceasta reprezintă o scădere ușoară față de luna august, când erau înregistrați cu 17 pensionari mai mulți. Cei mai numeroși beneficiari de pensii speciale provin din rândul magistraților, reglementați prin Legea 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor.

Pensia medie pentru această categorie este impresionantă: magistrații primesc, în medie, 25.166 de lei lunar. Dintre acești bani, doar 7.272 de lei provin din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, restul de 21.896 de lei fiind suportați de bugetul de stat. Aceasta este, de departe, cea mai mare pensie medie dintre toate categoriile de pensionari privilegiați.

Alte categorii de beneficiari ai pensiilor speciale

Pe lângă magistrați, există și alte categorii profesionale care beneficiază de pensii de serviciu, însă cu valori mai mici decât cele ale acestora. De exemplu, membrii Corpului diplomatic și consular al României, reglementați prin Legea nr. 216/2015, au primit, în luna septembrie 2024, o pensie medie de 6.912 lei. În total, 821 de persoane fac parte din această categorie, dintre care 721 primesc pensie din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Funcționarii publici parlamentari reprezintă o altă categorie de beneficiari ai pensiilor speciale. În septembrie 2024, numărul acestora a ajuns la 897 de persoane, iar pensia medie pentru această categorie a fost de 6.130 de lei, din care 3.501 lei sunt acoperiți de bugetul de stat.

Pensii speciale pentru personalul aeronautic și al Curții de Conturi

Personalul aeronautic civil navigant profesionist beneficiază, la rândul său, de pensii speciale reglementate prin Legea 83/2015. Aceștia au primit o pensie medie de 12.995 de lei, fiind una dintre cele mai mari pensii medii din sistemul de pensii de serviciu. Toți cei 1.391 de beneficiari primesc pensii din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, iar o parte din sumă provine și de la bugetul de stat.

În ceea ce privește pensionarii Curții de Conturi, aceștia au primit, în septembrie 2024, o pensie medie de 10.120 de lei. Din cei 686 de beneficiari, 685 primesc pensii din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat.

Pensiile speciale în sistemul judiciar

O altă categorie importantă de beneficiari de pensii speciale este reprezentată de personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor. În septembrie 2024, aceștia au beneficiat de o pensie medie de 6.706 de lei, dintre care 3.951 de lei provin din bugetul de stat.

Pensiile speciale rămân un subiect controversat în România, în special din cauza discrepanțelor mari între pensiile de serviciu și cele din sistemul public. Cu toate că numărul beneficiarilor nu este foarte mare, impactul asupra bugetului de stat este semnificativ, mai ales în contextul unor pensii care depășesc cu mult veniturile celor mai mulți pensionari din România.

Please follow and like us:
Pin Share