Animalul rar, surprins alături de puiul lui în pădurile României. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e al treilea cel mai mare prădător din Europa după urs și lup

Animalul rar, surprins alături de puiul lui în pădurile României. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e al treilea cel mai mare prădător din Europa după urs și lup

Animalul rar care a fost surprins în pădurile României, alături de puiul lui. Deși oamenii îl consideră drăgălaș, este al treilea cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup.

Animalul rar care a fost surprins alături de puiul lui în pădurile României

Recent, în pădurile din România a fost surprins un animal rar, împreună cu puiul lui. Imaginile au fost surprinse în Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș și au fost făcute publice de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

O femelă râs a fost filmată în timp ce se adăpa, iar alături îl avea și pe puiul ei. Filmarea a fost realizată de camerele de monitorizare a faunei din această zonă.

Apariția acestui animal este surprinzătoare, mai ales că femelele râs au, în general, doi pui, uneori și trei, de care au grijă până la maturitate.

“Imagini frumoase cu o femelă râs care se adapă, în prezența puiului ei, într-o pădure a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș, filmarea fiind realizată de către camerele de monitorizare a faunei instalate de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului național.

Femelele râs au de obicei doi pui, mai rar chiar trei, care rămân în grija mamei până la maturitate, adică la doi ani.

Râsul este cea mai mare felină din Europa, iar pădurile din România adăpostesc una dintre cele mai mari populații de râs de pe continentul nostru”, au transmis reprezentanții Romsilva.

Râsul este un animal care se deplasează fără să facă zgomot și atacă prada în mod neașteptat. Este un animal capabil să facă salturi mari, iar auzul și mirosul său este foarte fin.

Râsul, unul dintre cei mai mari prădători

În plus, râșii au o vedere foarte bună inclusiv noaptea, atunci când ies la vânătoare de obicei. Râsul mai este cunoscut ca “pantera Carpaților” și este un prădător solitar. Are o blană deasă, cu pete caracteristice și smocuri de păr la ureche.

Trunchiul său este scurt, iar picioarele sunt lungi, având labe bine dezvoltate, cu care poate alerga rapid prin zăpadă. Poate detecta, în zăpadă, o pradă mică de la zeci de metri distanță.

După urs și lup, râsul este al treilea cel mai mare prădător din Europa. Este un carnivor discret, care trăiește izolat și evită contactul cu oamenii.

Corpul lor este puternic adaptat pentru viața în pădure. Este un vânător foarte bun, iar dieta acestuia include căprioare, capre negre și mistreți, dar și animale mai mici.

În România se află una dintre cele mai mari populații de râși din Europa. Animalul este răspândit în aproape toate masivele montane, dar și în anumite zone de deal.

Se află de-a lungul lanțurilor muntoase din partea de sud-est și de centru a Europei, dar și în partea de nord sau în estul continentului, până în pădurile boreale ale Rusiei, în Centrul Asiei și în platoul Tibetan.

În jur de 9.000 – 10.000 de râși trăiesc în Europa. Dintre aceștia, aproximativ 1.200 – 1.500 trăiesc pe teritoriul României și se află pe lista animalelor strict protejate.

Populația de râși se confruntă, însă, cu anumite amenințări, cum ar fi braconajul, fragmentarea habitatului, dar și reducerea bazelor de hrană. Pentru a menține un echilibru ecologic în sistemele forestiere, este necesară conservarea râsului.

Please follow and like us:
Pin Share