Ce faci când murăturile au prins floare. Iată cum poți să le salvezi cu soluții simple

Ce faci când murăturile au prins floare. Iată cum poți să le salvezi cu soluții simple

Murăturile sunt o delicatesă tradițională pentru sezonul rece, însă pregătirea lor necesită o atenție sporită. Chiar și cele mai bine preparate borcane pot fi afectate de mucegai, dar există soluții la îndemână pentru a le salva.

Ce faci când murăturile au prins floare. Iată cum poți să le salvezi cu soluții simple

Odată cu venirea iernii, românii se avântă cu entuziasm în tradiționala pregătire a murăturilor. De la castraveți și varză la gogonele, ardei și conopidă, cămările se umplu cu tot felul de bunătăți. Totuși, problema este că multe dintre aceste murături nu rezistă prea mult și fac floare de mucigai la suprafață. Iată cum să previi acest fenomen și cum să le salvezi dacă floarea a apărut.

Prepararea murăturilor poate părea ușoară, dar necesită atenție la detalii. Dacă nu sunt puse corect la murat, legumele pot dezvolta flori de mucegai, lucru pe care nu și-l dorește nicio gospodină.

Iată cum trebuie să pui murăturile astfel încât să nu facă floare și ce soluții te pot ajuta în caz că floarea a apărut deja, potrivit lovedeco.ro.

Înainte de a te apuca de treabă, trebuie să înțelegi că igiena este foarte important. Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun înainte de a atinge legumele. În caz contrar, poți contamine legumele cu bacterii ce vor duce la apariția florii pe murături.

De asemenea, borcanele trebuie să fie sterilizate pentru a fi impecabile. Un truc eficient este să le speli cu o soluție de apă și bicarbonat de sodiu.

Cum se pun murăturile ca să nu facă floare?

Când vine vorba de spălarea legumelor, apa rece este alegerea potrivită. Însă, pentru saramură, evită apa de la robinet și folosește apă fiartă și răcită. Poate părea un efort în plus, dar merită din plin pentru a preveni apariția florii.

În ceea ce privește sarea, cea grunjoasă, neiodată, este aliatul perfect al murăturilor. Renunță la sarea fină de masă deoarece aditivii din ea pot transforma saramura într-un dezastru și vor invita floarea nedorită la masă.

Apoi, folosirea condimentelor precum piperul, boabele de muștar, foile de dafin sau hreanul, este de mare ajutor. Un truc interesant este să pui un săculeț din pânză rară plin cu boabe de muștar deasupra murăturilor și acesta va acționa ca un scut împotriva mucegaiului.

Pentru murături crocante și o saramură limpede, încearcă să adaugi crenguțe de vișin, rădăcini de hrean tăiate pe lung sau ardei iute uscat. Iar pentru varza murată, câteva frunze de busuioc vor preveni “băloșirea” ei.

Dacă observi că saramura devine ușor tulbure, nu e motiv de stres. Este un semn normal al fermentației deoarece apare acidul lactic. Legumele sunt în continuare comestibile, dar, pentru liniștea ta, le poți clăti înainte de a le savura.

Dacă floarea și-a făcut apariția, atunci e timpul să acționezi rapid. Scoate tot din borcan, spală-l bine cu apă fierbinte, atât în interior cât și la gură. Strecoară saramura printr-un tifon dublu, pune legumele la loc și închide borcanul ermetic.

Cel mai bun loc de depozitare a borcanelor este beciul sau pivnița. Întunericul, răcoarea și aerisirea din aceste spații creează mediul perfect pentru murături, ținând floarea la distanță. Temperatura optimă este undeva între 8 și 10 grade Celsius.

Please follow and like us:
Pin Share