Új toronyházak építése kezdődött el Csíkszeredában

Új toronyházak építése kezdődött el Csíkszeredában

A Csíkszereda mellett több székelyföldi városban tömbházakat építő és Fortuna Park néven lakóövezeteket kialakító ingatlanfejlesztő vállalkozás több évvel ezelőtt vásárolta meg azt a közel 12 ezer négyzetméteres területet a Csíki Nest bevásárlóközpont mellett, ahol korábban a volt traktorgyár egyik romos üzemcsarnoka állt. A meglévő épületek bontása két éve történt meg,

a terület rendezése érdekében a vállalkozás övezeti rendezési tervet (PUZ) készíttetett, amely a környezetében, a város keleti ipari övezetében levő számos más telket is érint.

A rendezési tervet tavaly fogadta el a helyi önkormányzat, ezt követte a szükséges szakhatósági engedélyek beszerzése és az építkezési engedély kiváltása, nemrég pedig elkezdték az első toronyház alapozását.

Csergő Zsolt, a cég tulajdonosa kérdésünkre elmondta, az épület alapja három hét alatt elkészül, a további munkálatokat pedig az időjárás függvényében folytatják. Ő úgy látja, hogy

ha az időjárás lehetővé teszi a téli munkavégzést is, a tízszintes tömbház két év alatt elkészül; ha kevésbé kedvező az időjárás, akkor három év lesz a kivitelezés időszaka.

Az első toronyház 112 lakást tartalmaz majd, alagsori garázzsal, felszíni parkolóval, amelyhez rendezett zöldövezet és játszótér is tartozik majd, illetve elektromos autók számára töltőállomás.

A második, hasonló tömbház építését az első befejezése után kezdik el – tudtuk meg. Az új lakóövezet a Fortuna Residence nevet kapja.

A tömbházak megközelítése a Hunyadi János utcából a tűzoltóság mellett a Nagy-Somlyó hegy irányába vezető utca kiszélesítése és felújítása nyomán lesz biztosítva,

ahol járda és kerékpárút is készül, de lehetőség lesz a Szentlélek utca felől, a keleti ipari övezet szélén vezető úton át is eljutni majd a lakóövezetbe.

Útkorszerűsítésre pályázik a város

Az említett két útszakasz közül a Szentlélek utcából induló, az ipari övezet és a város szélén vezető út részben betonozott, ez a Csíki Nest emeletes parkolója mögötti területet megkerülve csatlakozik ahhoz az utcához, amely a bevásárlóközpont és a Kalász lakótelepi temető között vezet, és a parkolóig korábban felújították.

Ennek korszerűsítése, megfelelő szélesítése a tűzoltóság melletti utcával együtt jelentős beruházást igényel,

a költségek fedezésére a Regionális Operatív Programnál az összekötő utak építésére fenntartott keretből pályázik támogatásért a város.

Mint Bors Béla csíkszeredai alpolgármester elmondta, a pályázat leadásához szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére már szerződést írtak alá, jövő tavasszal pedig benyújtják a pályázati dokumentációt a műszaki tervekkel együtt.

Amennyiben a pályázatok elbírálása megfelelően halad, 2026 tavaszán már a munkálatok is elkezdődhetnek

– vázolta az elöljáró.

Hozzátette, a város szélén vezető út szélesítése minden bizonnyal terület-kisajátításokkal jár majd, de ez nélkülözhetetlen, mert nemcsak ez a két toronyház épül majd meg, hanem egy másik telek tulajdonosának is hasonló szándékai vannak, ezért a városnak lépnie kell a közlekedés biztosítása érdekében.

Please follow and like us:
Pin Share