Visszatérő probléma: időnként felgyűl a víz zsögödi borvízforrásnál

Visszatérő probléma: időnként felgyűl a víz zsögödi borvízforrásnál

„Hatvan éve járok ide borvízért. Jó hűvös pincében sokáig eláll” – válaszolta kérdésünkre az egyik helybéli idős férfi, akivel a zsögödi borvízforrásnál találkoztunk. Miközben szerre töltögette vízzel a palackjait, elmondta:

hetente jár a forráshoz, és az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy egyre gyakrabban telik fel vízzel a csorgónál, sokszor csak gumicsizmával lehet megközelíteni a forrást.

„Ami megvan, azt nem tudjuk megbecsülni” – morfondírozott. Hozzátette, hogy a szemetelés miatt dugul el legtöbbször a lefolyó.

Én már eleve vízálló cipővel jövők, felkészülök előre a felgyülemlő vízre”

– ezt már egy szintén közelben lakó nő mondta, aki ugyancsak több palackkal érkezett a helyszínre borvízért. Egyetértett azzal, hogy

a nem megfelelően tisztán tartott hely és a sár okozza a gondokat.

Megmutatta, hogy bokánál is magasabban áll a víz, amikor felgyűl a csorgónál.

Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere elismerte, hogy

gyakori problémáról van szó, amelynek fő oka a szemetelés, amely megakadályozza a víz szabad áramlását a lefolyóban.

„Megoldásként rendszeresen kitakarítjuk a lefolyót, amint észleljük a dugulást. Hetente végzünk ellenőrzéseket” – válaszolta.

Mint korábban beszámoltunk róla, a Borvizek Útja projekt részeként újították fel 2011-ben a zsögödi borvízforrást és környékét, ekkor készült el az új forrásház, új csorgókat alakítottak ki, rendezték a zöldövezetet, sétányokat alakítottak ki, filagória épült, padokat helyeztek el. Rá két évre már előbukkant a felgyülemlő víz problémája, és azóta is sokszor eldugul a forrás lefolyója.

Please follow and like us:
Pin Share