Premiul Nobel pentru Pace 2024. Câștigătorii din acest an sunt supraviețuitorii bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki

Premiul Nobel pentru Pace 2024. Câștigătorii din acest an sunt supraviețuitorii bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, care reunește supraviețuitorii atacurilor nucleare asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, a fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024, conform deciziei Comitetului Nobel.

Premiul Nobel pentru Pace 2024

Acest comitet norvegian a recunoscut Nihon Hidankyo pentru „dedicația sa neobosită în lupta pentru o lume fără arme nucleare” și pentru mărturiile supraviețuitorilor, cunoscuți ca Hibakusha, care ilustrează consecințele devastatoare ale armelor nucleare și susțin interzicerea lor completă.

De asemenea, premiul Nobel pentru Pace include o medalie de aur, o diplomă și o sumă de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro). Acesta este singurul premiu Nobel decernat în Oslo, spre deosebire de celelalte categorii, care sunt acordate la Stockholm. Selecția este realizată de un comitet de cinci membri numiți pe șase ani de parlamentul norvegian (Stortinget), conform Agerpres.

Pentru Premiul Nobel din acest an, candidaturile au fost primite până la 31 ianuarie, iar Institutul Nobel din Norvegia a înregistrat 286 de nominalizări, dintre care 197 persoane și 89 organizații.

Ce spune Comitetul Nobel

Anul 2016 deține recordul pentru cele mai multe candidaturi – un total de 376. Conform regulamentului, lista nominalizaților rămâne secretă timp de cel puțin 50 de ani.

„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani. Eforturile extraordinare ale Nihon Hidankyo și ale altor reprezentanți ai Hibakusha au contribuit enorm la stabilirea unui tabu împotriva armelor nucleare.

Este, așadar, alarmant faptul că acest tabu împotriva utilizării armelor nucleare este astăzi sub presiune. Puterile nucleare își modernizează și își îmbunătățesc arsenalele; noi țări par să se pregătească pentru a dobândi arme nucleare; iar amenințări de utilizare a armelor nucleare sunt făcute în cadrul conflictelor în desfășurare. În acest moment din istoria umană, merită să ne reamintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a cunoscut vreodată lumea”, afirmă Comitetul Nobel.

Zeci de mii de oameni și-au pierdut viața la atacurile cu bombele nucleare de acum 80 de ani

Aceste explozii au marcat unele dintre cele mai grave atacuri asupra omenirii. Anul 2025 va marca 80 de ani de la lansarea celor două bombe atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, care au provocat moartea directă a aproximativ 120.000 de persoane, scrie HotNews.ro.

Alte mii de oameni au suferit de arsuri și afecțiuni cauzate de radiațiile nucleare, cu efecte devastatoare care s-au resimțit pe parcursul anilor ce au urmat.

„Soarta celor care au supraviețuit infernului din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, a fost mult timp ascunsă și neglijată. În 1956, asociațiile locale ale Hibakusha, împreună cu victimele testelor nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză a Organizațiilor Suferinzilor de Bombe A și H. Acest nume a fost prescurtat în japoneză la Nihon Hidankyo. Aceasta avea să devină cea mai mare și mai influentă organizație Hibakusha din Japonia”, subliniază sursa citată.

„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Norvegian Nobel dorește să onoreze toți supraviețuitorii bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să folosească experiența lor costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace”.

Please follow and like us:
Pin Share