Európai szintű elismerést kapott Hargita megye gasztronómiai téren

Európai szintű elismerést kapott Hargita megye gasztronómiai téren

Másfél éve tűzték ki célul, hogy elnyerjék az Európa gasztronómiai régiója címet, az elmúlt napokban pedig végre személyesen is bemutathatták a megyét az elismerést odaítélő Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT) zsűrijének – közölte rövid bevezetőjében Szabó Károly, a Visit Hargita igazgatója.

Megfelelő feltételek

Diane Dodd, az IGCAT elnöke közölte, intézményük tíz éve létezik, és azóta húsz régiót díjaztak. Hangsúlyozta, nemcsak a gasztronómiai értékek elismeréséről van szó, hanem a közösségéről is, amely munkájával biztosítja az élelmiszerlánc fenntarthatóságát.

Mint mondta, az elismerésre pályázóknak először egy, a régiót bemutató füzetet kell elküldeniük, majd ha azt jóváhagyják, akkor a zsűri tagjai személyesen is ellátogatnak az aktuális helyszínre, hogy tapasztalatokat gyűjtsenek. Ez esetben is így jártak el,

az elmúlt öt napban számos Hargita megyei vállalatot és intézményt látogattak meg, hogy megbizonyosodjanak, mennyire elhivatottak az ételek és a régió iránt.

Szivas Edith, az IGCAT alelnöke és kincstárnoka kifejtette, szép tájakat járhattak be az elmúlt napokban, ugyanakkor megtapasztalhatták a harmóniában együtt élő különböző nemzeteket (magyar, román, örmény). Úgy érzik, hogy

az emberek szoros kapcsolatban élnek a földdel és megbecsülik a minőségi ételeket.

A régi hagyományos étkek receptjét megőrizték, ugyanakkor modern elképzelésekkel egészítették ki. Szerintük Hargita Megye Tanácsa több más intézménnyel együtt család- és környezetbarát feltételeket hoztak létre a turizmus területén.

Ezek után a gasztronómiában érdekelt vállalkozók és emberek hozzáállását, illetve a rajtuk segítő programokat, rendezvényeket dicsérte.

A felszólalók beszédét követően Diane Dodd ismertette a zsűri döntését, amely szerint Hargita megye megérdemli az Európa gasztronómiai régiója 2027 címet. Ezt

decemberben teszik hivatalossá

az IGCAT következő ülésén. Az elismerést Szabó Károly köszönte meg nekik, hangsúlyozva, hogy még sok munka vár rájuk, de a cím biztosítja, hogy jó úton haladnak. Leszögezte, a cím elnyerése nem az ő, hanem a helyi közösség érdeme.

Mit jelent a díj?

Az Európa gasztronómiai régiója cím olyan közösségeket ismer el, amelyek a fenntartható fejlődés jegyében, közösségi összefogással nagy hangsúlyt fektetnek gasztronómiai örökségükre. Kiemelten fontos számukra a helyi ételek, italok, mezőgazdasági termékek, valamint a kulturális és természeti értékeik megőrzése, védelme. A cím egy elismerés, amely széles körben népszerűsíti az adott térség eredményeit, programjait, közösségi összefogását és a jövő kihívásaira adott válaszait, azonban pénzdíjjal nem jár.

Please follow and like us:
Pin Share