Káprázatos fotókon örökítette meg a sarki fényt a sepsiszentgyörgyi fotós

Káprázatos fotókon örökítette meg a sarki fényt a sepsiszentgyörgyi fotós

Huszár Szilamért Münzlinger Attila asztrofotós „fertőzte meg” e műfaj szeretetével, így most már egy ideje ő is követi a témába vágó híreket. Eképpen értesült a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) által jelzett geomágneses viharról.

Bár a tökéletes helyszín – mert ott lett volna a legintenzívebb a jelenség – az Óriáspince-tető lett volna, a fotózás szempontjából ez nem volt túl előnyös, a rétyi fűrészüzem fényszennyezése miatt.

„Igy Tímár Zoltán kollégámmal a Lécfalva mögött található Székelybánja vár körülbelül 500 méter magas dombjára mentünk, amelynek tetejéről be lelehet látni egész Mezőföldet, a Háromszéki havasoktól kezdve a Csukás bércein át a Bodoki havasokig” – mesélte még mindig izgatottan a fotós.

Amikor beállítottuk a gépeket, szabad szemmel még csak halványan látszott a jelenség, de a fényképezőgép jobban érzékelte.

Úgy éjfél felé azonban felerősödött, és csodálatos volt, örömujjongásban törtünk ki, mint két gyermek. Ott is hagytuk a gépeket és átadtuk magunkat az élménynek. Nagyon szerencsésnek érezzünk magunkat hogy mindezt itthon, Székelyföldön élhettük meg”

– számolt be a Székelyhonnak Huszár Szilamér, akit az idén tüntettek ki a Romániai Fotóművészek Szövetségének Art díjával.

Please follow and like us:
Pin Share