Aur pentru România la Salonul de Inventică din Londra. Două eleve din Suceava au creat un dispozitiv care ar putea revoluţiona agricultura

Aur pentru România la Salonul de Inventică din Londra. Două eleve din Suceava au creat un dispozitiv care ar putea revoluţiona agricultura

Podium important pentru România la o competiție extrem de importantă pentru viitorul agriculturii. Două eleve din Suceava au câștigat medalia de aur la Salonul de Inventică din Londra, prezentând un proiect inovator de cercetare care promite să transforme agricultura.

Două românce ar putea revoluționa agricultura

Ioana și Eliza, colege la Colegiul Național Petru Rareș din Suceava, au început să colaboreze încă din primul an de liceu, împărtășind pasiunea pentru știință și explorare, potrivit Observator.

De asemenea, cele două au lucrat la un dispozitiv capabil să genereze apă plasmatică, un concept pe care l-au dezvoltat și perfecționat de-a lungul anilor.

„A fost o prezentare, la noi la şcoală, unde ni s-au prezentat problemele pe care aceste seminţe vechi de aproximativ 70 de ani, chiar dacă sunt ţinute în condiţii speciale, de umiditate, de temperatură, de exemplu, rata lor de germinaţie scade substanţial. Şi atunci am încercat să găsim o metodă prin care să le stimulăm germinaţia”, a declarat pentru Observator Eliza Maria Baluș.

„În urma testelor pe care le-am făcut, plantele udate cu apa activată de plasmă au avut o dezvoltare mult mai bună şi mai benefică faţă de cele activate cu apă normală”, spune Ioana Tofan.

Cele două fete se gândesc să dezvolte și alte idei

În prezent, Ioana și Eliza se pregătesc pentru facultate, dar își propun să continue munca în domeniul cercetării, să îmbunătățească dispozitivul și, pe viitor, să obțină un brevet pentru invenția lor.

„Acest aparat noi l-am construit pentru a putea fi ataşat de sisteme de irigaţie şi el produce apă activată de plasmă care poate creşte productivitatea şi sustenabilitatea în agricultură”, a declarat  Eliza Maria Baluș.

„Apa plasmatică poate fi folosită în loc de fertilizatorii chimici şi, de asemenea, aceasta ajută foarte mult la sămânţă atuci când creşte pentru că o dezinfectează şi astfel elimină predispoziţia la boli”, a mai spus pentru sursa citată Ioana Tofan.

Proiectul lor a impresionat juriul de la Londra și a fost răsplătit cu o medalie de aur. „Această recunoaştere a muncii pe care o depunem aici la Petru Rareş vine ca urmare a inclusiv, aţi văzut, în ultima lună succesului deosebit pe care copiii noştri l au avut la Londra, la salonul de inventică de acolo, unde au obţinut medalia de aur şi premiul special al juriului”, a declarat Daniela Dungeanu, director Colegiul Național Petru Rareș Suceava.

Please follow and like us:
Pin Share