Ele sunt cele două orașe din România care nu se suportă de nicio culoare. Rivalitatea, certurile și reproșurile se întind pe zeci de ani. ”Ce-ai venit tu la noi, mă? Sunt pur și simplu rasiști”

Ele sunt cele două orașe din România care nu se suportă de nicio culoare. Rivalitatea, certurile și reproșurile se întind pe zeci de ani. ”Ce-ai venit tu la noi, mă? Sunt pur și simplu rasiști”

Cele două orașe din România care nu se suportă deloc. Rivalitatea lor durează de ani buni și se pare că va mai trece ceva timp până vor îngropa securea războiului.

Cele două orașe din România care nu se suportă deloc

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în România există multe așezări rivale. Nu doar Galațiul și Brăila nu se au deloc la suflet, ci sunt mai multe orașe care aruncă săgeți unele către altele.

Timișoara se înscrie și ea pe lista orașelor care au declarat rivalitate locuitorilor din alte zone ale României. Banatul nu s-a sfiit să își arate atitudinea ostilă față de olteni sau moldoveni. În top, aproape fără adversar se află Craiova, dar nu lipsesc nici celelalte localități din această zonă a țării. De altfel, în urmă cu mai bine de 10 ani, pe unul dintre cele mai circulate bulevarde, ”Olteni, plecați în Est”, era mesajul gravat pe care îl vedeau mii de trecători.

Ura pe care timișorenii o resimt față de românii veniți din alte părți este constantă. Sociologii susțin că acest sentiment s-a transmis din generație în generație. Ba mai mult, specialiștii susțin că timișorenii acceptă mai degrabă maghiarii și sârbii, decât oltenii sau moldovenii.

Potrivit decanului de la Facultatea de Sociologie a Universității de Vest din Timișoara, oltenii ocupă prima poziție în topul categoriilor desconsiderate de către timișoreni. Sociologul este de părere că acest sentiment s-a format de-a lungul timpului, iar vinovate sunt evenimente sociale.

În ultimii ani, în funcțiile de decizie din Timișoara au fost aduse multe persoane din Sud. Asta nu a făcut decât să-i înfurie pe timișoreni, mai ales că oltenii nu au avut niciodată același set de valori ca și bănățenii.

Timișoara, rivalitate declarată față de olteni

De această rivalitate se lovesc zilnic oltenii sau moldovenii care au ales să se mute în Timișoara din varii motive. Majoritatea lor aleg Timișoara pentru a urma cursurile unei facultăți, după care se stabilesc acolo. Procesul nu este deloc unul ușor, iar cei care au parte de jigniri pe bandă rulantă, consideră Timișoara ca fiind un oraș rasist.

Pe diverse forumuri, românii care stau în Timișoara, dar nu sunt timișoreni, și-au vărsat mereu oful. Mulți dintre ei au ales să povestească barierele de care s-au lovit, dar și replicile dure pe care le-au încasat pentru că nu erau originari din Timișoara.

”În Timișoara, eu, ca oltean, sunt supus zilnic unor astfel de chestii! În primul rând, 70% din cei cu care am interacționat din acest oraș au avut sau au ceva cu mine doar pentru simplu fapt că sunt oltean! Acești bănățeni sunt pur și simplu rasiști! M-am bătut chiar cu unii tot din acelați motiv! ”Ce ai venit tu, mă oltene, aici la noi?”
 
Timișoara este un oraș mult prea exagerat! S-a creat acest mit fals în jurul lui despre un oraș absolut superb și cu oameni absoluți perfecți. De fapt, el nu se diferențiază cu nimic în comparație cu celelalte orașe din provincie. Locuitorii din Timișoara, mie unul, mi se par extrem de inculți, complexați și, în special, rasiști.”, este postarea de pe un forum.

Fenomenul de rivalitate dintre bănățeni, olteni și moldoveni este mai mult decât evident. Deși a fost și continuă să fie un subiect de cercetare, niciun sociolog nu poate estima cât va mai dura sau în ce direcție va merge.

Please follow and like us:
Pin Share