Fontos beruházásokat adtak át Gyergyóremetén

Fontos beruházásokat adtak át Gyergyóremetén

Több száz gyergyóremetei személy és számos meghívott vendég foglalt helyet pénteken a tanuszoda előtti téren, ahol az avatóünnepség zajlott. Az elkészült, vagy befejezéshez közel álló fejlesztések voltak a középpontban, de Laczkó-Albert Elemér polgármester nem ezekről, hanem már a jövőbeli tervekről beszélt az esemény kezdetén.

Bölcsőde, idősek nappali foglalkoztatója építésére készülnek, és ez utóbbi a remények szerint kiegészül egy idősgondozó központtal.

Kiemelte a közös munka fontosságát, amely révén a mostani megvalósítások megtörténhettek.

A projekteket a községházán dolgozó munkatársak mutatták be, és mindegyikkel kapcsolatban egy-egy meghívott politikus osztotta meg a gondolatait.

Uszoda, utak, víz, csatorna, iskolafejlesztés és gázvezeték

A tanuszoda a CNI finanszírozásával épült meg országos program részeként, típusterv alapján. A beruházás összértéke 12,3 millió lej, amihez a község a létesítmény közművesítésével és az út idevezetésével járult hozzá.

A tavaly elkészült uszodát gáz hiányában nem nyithatták eddig meg, de most már két héten belül megtörténik a próbaüzem, és jöhetnek az úszni vágyók. A létesítmény 65 személyt tud egyszerre fogadni, a 25×12,5 méteres medencében 28 Celsius-fokos víz lesz.

Anghel Saligny programból kapott a község pénzt 5 utca modernizálására, leaszfaltozására. 5078 méternyi út kap szilárd burkolatot, közel 4 kilométer betonozott sánc és számos híd épült. Ennek összértéke 13,3 millió lej, melyből 5,3 millió az önkormányzat önrésze.

A víz és csatornahálózat modernizálási projekt kivitelezése a Vidékfejlesztési Alap (AFIR) támogatásával történt, egy 700 köbméteres víztároló és nyomásnövelő állomás, 320 bekötés, átemelőpompák, a víztisztító állomás technikai fejlesztése volt ez, és új szakaszokon is kiépült a hálózat.

Ezzel a település teljes egészében elérhető ez a két közműszolgáltatás. A 25 millió lej értékű beruházáshoz az önkormányzat 17 milliót tett hozzá.

Egy korábbi projekt révén kívül-belül megújultak, kibővültek a Fráter György Általános Iskola épületei, most pedig az Oktatási Minisztérium támogatásával mind a 39 osztálytermében okostáblák és egyéb eszközök segítik a tanítást, nevelést. A bútorzat kicserélése is hamarosan lezárul. A projekt költségvetése 2,1 millió lej volt.

Legvégül a legnagyobb beruházást – a gázhálózat kiépítését – mutatták be. Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma támogatásával több mint 57 millió lejes összértékű fejlesztéssel készültek el, amiből 34 millió az uniós finanszírozás és 23,5 millió önrész.

Nyomáscsökentő állomás létesült, 67 kilométer gázvezetéket fektettek le, és 2521 bekötést is tartalmaz ez a projekt.

Az önrész fedezéséhez hitelt kellett felvenniük, és nagyon sokat segített a Bayer cégcsoport, a Balázs Attila és Balázs László által vezetett vállalkozások hozzájárulása, akik kétmillió euróval segítették a gázas és a vizes projektet – mutatott rá a polgármester. Most következnek a szerződéskötések a gázszolgáltatóval.

Politikusok felszólalásai

Cseke Attila szenátor (korábbi fejlesztési miniszter) rámutatott, vannak akik úgy gondolják, hogy falun és községekben sport infrastruktúrát nem kell építeni, de az RMDSZ más véleményen van: ugyanúgy kell fejleszteni a falut, mint a városokat.

Hogyan lehetne különbséget tenni városi gyermek és falusi gyermek között?”

– vetette fel. Ennek a hozzáállásnak eredménye, hogy itt tanuszodát avathattak. És ennek köszönhetően épül majd itt bölcsőde is – mutatott rá a szenátor.

Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, utalva arra, hogy az uszoda előtt most leleplezett szobor emberi vállat ábrázol, leszögezte, hogy a remeteiek vállára nyugodtan lehet támaszkodni, vállt vállnak vetve lehet dolgozni, alkotni Gyergyószéken.

Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke beszédében rámutatott, hogy a politikusok legfontosabb feladata, hogy olyan feltételeket teremtsenek a családoknak, hogy az otthonukat, szülőföldjüket magukénak érezzék, a fiatalok ne menjenek el, itthon alapítsanak családot, a középnemzedék tudjon alkotni és az idősek a jól megérdemelt éveket nyugodtan, békében tölthessék.

Társadalmunk fő problémája a fogyás, és erre a betegségre kell orvosságot találni. Nem szabad kétségbe esni, 1 millió 200 ezren országnyi lakosság, erős közösség vagyunk, magyarként akarunk éni szülőföldünkön, és gyarapodni akarunk”

– fejtette ki. Ehhez kérte a szavazók támogatását, felhatalmazását a közelgő választásokon, hogy lehetőségük legyen a közösséget segíteni, azt a munkát tudják folytatni, melynek eredményeként nincs olyan magyarok által lakott település, ahol ne történtek volna megvalósítások – szögezte le.

Az ünnepség alatt fellobbant a gázláng és zárásként egy köztéri szobrot is lelepleztek, Kocsis Rudolf alkotását.

Please follow and like us:
Pin Share