Tun de 16 milioane de lei, dat de 14 inculpați băncilor. Metoda frauduloasă pe care au folosit-o

Tun de 16 milioane de lei, dat de 14 inculpați băncilor. Metoda frauduloasă pe care au folosit-o

Procurorii DIICOT au reținut vineri 14 persoane acuzate de constituirea unui grup infracţional şi înşelăciune. Inculpații au obținut fraudulos credite bancare în numele unor societăţi comerciale, cauzând un prejudiciu de peste 16 milioane de lei.

Țeapa dată de 14 inculpați băncilor

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2020 – 2024, pe raza municipiului Bucureşti a acţionat un grup infracţional organizat iniţiat de către patru suspecţi, la care ulterior au aderat alţi 15 suspecţi, a cărui activitate a constat în crearea unui mecanism infracţional ce a avut ca scop obţinerea de credite bancare, în mod fraudulos, în numele unor societăţi comerciale, iniţial deţinute de către membrii constituenţi, iar ulterior societăţi inactive cumpărate şi reactivate, ale căror bilanţuri contabile, balanţe de verificare şi alte documente contabile au fost falsificate şi folosite în acest scop.

DIICOT spune că din cauza numărului limitat de finanţări bancare acordate unei singure societăţi comerciale, precum şi a faptului că tranzacţiile financiare efectuate nu reflectau indicatori economici care să justifice finanţări succesive nelimitate sau peste un anumit nivel, suspecţii au dezvoltat un alt mecanism infracţional constând în preluarea, prin persoane interpuse, a unor societăţi comerciale inactive, fără cazier fiscal sau judiciar. Acestea erau folosite în mod strategic pentru a obţine noi credite, întrucât, fiind înregistrate pe numele altor persoane, nu aveau legături vizibile cu firmele care obţinuseră anterior finanţări.

În plus, arată DIIICOT, pentru a crea o aparenţă de activitate economică şi pentru a influenţa deciziile instituţiilor bancare, între societăţile respective s-ar fi efectuat tranzacţii financiare fictive, bazate pe sumele obţinute din creditele anterioare, fără un suport economic real. Respectivele tranzacţii ar fi avut rolul de a crea iluzia unei activităţi comerciale active, iar, după obţinerea fondurilor şi retragerea sumelor de bani, activitatea societăţii era întreruptă.

Ulterior, suspecţii identificau alte societăţi comerciale care erau preluate şi folosite în acelaşi mod.

Joi, procurorii DIICOT – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti au efectuat un număr de 19 percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Călăraşi, Ilfov, Hunedoara şi Dâmboviţa, ocazie cu care au fost găsite şi ridicate două autoturisme evaluate la peste 100.000 de euro, suma de 294.550 de lei, 21 de telefoane mobile, două laptopuri, două dispozitive de stocare a datelor, numeroase înscrisuri, carduri bancare, precum şi alte mijloace de probă, menţionează anchetatorii.

 

Please follow and like us:
Pin Share